Guvernul scoate din buget încă 163 milioane lei ca ajutor de stat pentru închiderea minelor

Guvernul va plăti în acest an, integral din buget, un ajutor de stat în cuantum de 163 milioane lei (36,8 milioane euro) pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din Valea Jiului, ajutor folosit la acoperirea pierderilor aferente producţiei curente şi a costurilor excepţionale.

316 afișări
Imaginea articolului Guvernul scoate din buget încă 163 milioane lei ca ajutor de stat pentru închiderea minelor

Guvernul scoate din buget încă 163 milioane lei ca ajutor de stat pentru închiderea minelor (Imagine: Levente Gergely/Mediafax Foto)

Astfel, pentru huila energetică livrată de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, va fi acordat un ajutor de stat în sumă de peste 131 milioane lei, destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente, iar pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă va fi acordat, în acest an, un ajutor de stat de 31,9 milioane lei pentru suportarea costurilor excepţionale, care nu sunt legate de producţia curentă, relevă un proiect de hotărâre de guvern obţinut de MEDIAFAX.

"Ministerul Economiei monitorizează nivelul de acordare al ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe ţări", se arată în document.

În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a aprobat acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 milioane euro) pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din unităţile Petrila, Uricani şi Paroseni ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani. Planul de închidere realizat de CNH Petroşani pentru aceste unităţi include disponibilizarea a 3.300 de angajaţi până în anul 2018.

Pentru 2011 a foat acordat un ajutor de stat de 127 milioane lei, iar pentru 2012, de 213 milioane lei.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit ca active ale exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani, aparţinând CNH şi considerate neviabile, să fie transferate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin executare silită, în contul datoriilor bugetare ale companiei. Activele preluate de ANAF vor fi transferate la Ministerul Economiei şi închise, până în anul 2018, prin intermediul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici