Guvernul trebuie să actualizeze anual ajutorul de handicap, a decis Curtea de Apel Bucureşti

Guvernul trebuie să actualizeze anual ajutorul de handicap cu indicele de creştere al preţurilor, a decis Curtea de Apel Bucureşti într-un proces în care doi fraţi cu deficienţe psihice au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Muncii, cerând daune şi actualizarea indemnizaţiei.

581 afișări
Imaginea articolului Guvernul trebuie să actualizeze anual ajutorul de handicap, a decis Curtea de Apel Bucureşti

Guvernul trebuie să actualizeze anual ajutorul de handicap, a decis Curtea de Apel Bucureşti (Imagine: Shutterstock)

Cei doi fraţi, Cornel şi Victor Duţu, susţinuţi în acţiunea lor de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), au dat în judecată Guvernul, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Bucureşti în noiembrie 2011, iar procesul a început în 7 februarie 2012, la Curtea de Apel Bucureşti.

Decizia în acest dosar a fost pronunţată în 3 aprilie, instanţa obligând Guvernul să actualizeze anual ajutorul de handicap.

"Obligă pârâtul Guvernul României la adoptarea hotărârii în aplicarea dispoziţiilor art. 58 alin. 13 din Legea nr. 448/2006. Anulează cererea având ca obiect obligarea la adoptarea «actelor normative subsecvente»", potrivit deciziei instanţei.

Potrivit articolului 58 alineatul 13 din Legea 448/2006, "cuantumul drepturilor se actualizează anual cu indicele creşterii preţurilor de consum, prin hotărâre a Guvernului".

Magistraţii Curţii de apel Bucureşti au respins acţiunea formulată de cei doi fraţi împotriva Ministerului Muncii şi Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Bucureşti.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Reprezentanţii FACIAS au precizat, într-un comunicat de presă, că din 2006 şi până în prezent, instituţiile statului au actualizat o singură dată, în 2008, aceste indemnizaţii, prin Hotărârea 1665 privind indexarea drepturilor prevăzute la articolul 58 alineatul 4 din Legea 448/2006 referitoare la protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Potrivit articolului 58 alineatul 4 din Legea 448/2006, adultul cu handicap beneficiară de indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 202 lei pentru handicap grav şi de 166 de lei pentru handicap accentuat.

"Peste 600.000 de români cu probleme speciale primesc de la Guvern indemnizaţii de maximum 200 de lei, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre aceştia se află în imposibilitatea de a câştiga un venit suplimentar care să le asigure un trai decent", a mai arătat FACIAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici