Harghita: 45 de case şi peste 250 de gospodării inundate în patru sate în urma ploilor

Un număr de 45 de case, peste 250 de gospodării şi 180 de fântâni au fost inundate, vineri seară, în satele Livezi, Nădejdea, Mihăileni şi Văcăreşti din judeţul Harghita, apa şi grindina distrugând şi zeci de hectare de culturi agricole, potrivit ultimului bilanţ întocmit de Primăria Mihăileni.

303 afișări
Imaginea articolului Harghita: 45 de case şi peste 250 de gospodării inundate în patru sate în urma ploilor

Inundaţii (Imagine: Ovidiu Iordachi/Arhiva Mediafax Foto)

Primarul comunei Mihăileni, Kosa Petru, a declarat sâmbătă că în cele patru sate - Livezi, Nădejdea, Mihăileni şi Văcăreşti -, care formează comuna Mihăileni, au fost inundate 45 de case, ele fiind avariate în diferte proporţii.

Potrivit raportului întocmit de Primăria Mihăileni, care a fost transmis şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), apa a inundat peste 250 de gospodării şi anexe gospodăreşti, a distrus complet culturile agricole de pe 21 de hectare, alte 70 de hectare cultivate fiind acoperite cu apă, 105 poduri şi podeţe au fost distruse sau avariate, un dig de apărare, amplasat pe malul pârâului Racu, a fost afectat pe o lungime de 20 de kilometri, fiind afectate şi 180 de fântâni şi 240 de pivniţe.

Apele s-au retras, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, de pe cea mai mare parte a zonei inundate, însă localnicii se confruntă în prezent cu lipsa apei potabile, fântânile oamenilor fiind pline cu aluviuni.

Kosa Petru a declarat că localnicii se pot aproviziona cu apă potabilă de conductă de la sediile primăriei şi ale căminelor culturale şi că, în cazul în care solicitarea va fi foarte mare, va cere sprijinul ISU pentru a aduce apa cu cisternele.

Valoarea pagubelor provocate de inundaţii încă nu poate fi estimată, întrucât, potrivit primarului Kosa, sunt încă zone în care nu s-a putut intra.

Pompierii de la ISU şi voluntarii pentru situaţii de urgenţă intervin în continuare pentru scoaterea apei din pivniţe, curţi şi fântâni, acţiunea lor urmând să dureze mai multe zile, având în vedere numărul mare al acestora.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Harghita şi conducerea Primăriei comunei Mihăileni sunt în alertă, întrucât avertizarea cod galben emisă de meteorologi pentru judeţul Harghita va înceta abia la ora 21.00.

Inundaţii au avut loc şi în judeţele Maramureş şi Caraş-Severin.

În Maramureş, DN 18, care traversează Pasul Gutâi, a fost închis, în urma surpării unui versant, în timp ce în Caraş-Severin, la periferia oraşului Bocşa şi în Târnova, mai multe gospodării şi terenuri agricole au fost inundate.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului în vestul, centrul şi nordul ţării, în perioada 29 iulie, începând cu ora 10.00, până în 30 iulie, ora 21.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici