Harghita: Circa 2.000 de maghiari la un miting pentru crearea "regiunii Ţinutul Secuiesc"

Aproape 2.000 de etnici maghiari din Harghita au cerut, marţi, la Miercurea Ciuc, crearea regiunii administrative şi de "dezvoltare de sine stătătoare Ţinutul Secuiesc" şi au solicitat autorităţilor române să "înceteze de îndată" acţiunile împotriva simbolurilor secuieşti.

522 afișări
Imaginea articolului Harghita: Circa 2.000 de maghiari la un miting pentru crearea "regiunii  Ţinutul Secuiesc"

Harghita: Circa 2.000 de maghiari la un miting pentru crearea "regiunii Ţinutul Secuiesc" (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Peste 1.500 de etnici maghiari au participat, marţi seară, în faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, la o manifestaţie "pentru autodeterminarea Ţinutului Secuiesc", în timp ce în municipiul Gheorgheni peste 400 de persoane au manifestat pentru "autonomie şi regionalizare".

Mitingul de la Miercurea Ciuc a început la ora 17.30, cu intonarea imnului Ungariei, după care a fost citită o petiţie adresată Guvernului şi Parlamentului României, precum şi, "spre ştiinţă", preşedintelui Klaus Johannis.

În petiţie se solicită, printre altele, ca în cursul planificatei reorganizări teritoriale "să se creeze regiunea administrativă şi de dezvoltare de sine stătătoare, cu competenţe specifice, denumită Ţinutul Secuiesc, în conformitate cu proiectul de lege elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc", iar "autorităţile române să înceteze de îndată acţiunile împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţarea persoanelor şi instituţiilor care le folosesc".

În timpul protestului, manifestanţii cu drapele secuieşti şi ale Ungariei în mâini au strigat "Vrem autonomie", iar un drapel al Ungariei de mari dimensiuni, peste care a fost aşezat un drapel secuiesc, a fost desfăşurat pe treptele din faţa Palatului Administrativ.

O delegaţie a organizatorilor a vrut să depună petiţia adresată autorităţilor centrale la Prefectură, însă nu a avut cine să preia documentul.

La trecerea delegaţiei pe lângă marele drapel al Ungariei au fost eliberaţi porumbei albi, după care a fost intonat imnul secuiesc.

Preşedintele organizaţiei de tineret "MINTA" a Partidului Popular al Maghiarilor (PPMT) din Transilvania, consilierul local Toke Ervin, a declarat presei că maghiarii din România vor "aceeaşi autodeterminare pe care o au celelalte minorităţi din Europa", întrucât maghiarii sunt "maturi" şi îşi pot decide singuri soarta.

"Noi vrem ca Ţinutul Secuiesc să fie separat, cu un mini-parlament la Târgu Mureş sau în Cluj-Napoca, nu este foarte important unde, vrem autonomie. Noi spunem că oamenii din Transilvania sau din secuime sunt maturi, pot spune de ce au nevoie, nu trebuie decise toate lucrurile la Bucureşti. Lângă limba română, să fie oficială şi limba maghiară şi, dacă germanii vor, şi germana în sudul Transilvaniei", a declarat Toke.

În municipiul Gheorgheni, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a organizat, tot de la ora 17.30, în faţa Casei de Cultură, un "miting pentru autonomie şi regionalizare şi de protest faţă de actualul plan de reformă administrativă a României", la care au participat peste 400 de etnici maghiari.

Vicepreşedintele CNS - Scaunul Gheorgheni Arus Zsolt a reclamat că Parlamentul şi Guvernul "continuă" procesul de reformă administrativ-teritorială a României, ignorând solicitările în scris ale CNS privind demararea tratativelor cu autorităţile locale din aşa-zisul Ţinut Secuiesc.

El i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că maghiarii nu aşteaptă favoruri, "numai să îşi respecte şi dânsul preprogativele de mediator între stat şi societate".

Şi la Firtănuş, un sat aparţinând comunei Avrămeşti din bazinul Odorhei, aproximativ o sută de localnici au luat parte, marţi, de la ora 16.00, în curtea bisericii din localitate, la o manifestare comemorativă organizată în cadrul Zilei Libertăţii Secuieşti.

Manifestările de protest din judeţul Harghita au fost organizate de CNS, la acestea luând parte şi membri ai Partidului Civic Maghiar, Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

Protestele din Harghita au fost organizate după ce autorităţile de la Târgu Mureş au interzis mitingul organizat de CNS în cadrul Zilei Libertăţii Secuieşti, primăria autorizând, în 10 martie, doar manifestarea comemorativă de la Monumentul Secuilor Martiri, dar nu şi marşul de pe străzile oraşului.

Consiliul Naţional Secuiesc a declarat, în 2013, data de 10 martie drept Ziua Libertăţii Secuieşti. În această zi, în 1854, au fost executaţi de autorităţile habsburgice trei lideri ai mişcării de independenţă a secuilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici