Harta celor mai mari salarii din 2009, pe judeţe. Cine face bani în România

Cel mai mare salariu încasat în 2009 în România a fost de aproape 8,1 milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe lună, şi a fost ridicat de la ghişeu sau primit direct în cont de un bancher din Bucureşti, scrie cotidianul Gândul.

261 afișări
Imaginea articolului Harta celor mai mari salarii din 2009, pe judeţe. Cine face bani în România

Harta celor mai mari salarii din 2009, pe judeţe. Cine face bani în România (Imagine: Gândul)

Astfel, şeful de bancă a încasat, lunar, echivalentul a circa 360 de salarii medii pe economie (1.477 de lei - salariul mediu brut pe economie în decembrie 2009).

Totodată, exceptând Capitala, anul trecut doar şapte angajaţi din România au declarat la Fisc un salariu anual mai mare de un milion de lei, brut.

Topul celor mai mari zece salarii încasate anul trecut, dintre care cel mai mic este de 3,3 milioane de lei (66.000 de euro pe lună), este dominat copios de către bancheri, care ocupă nu mai puţin de şapte poziţii din acest clasament, pe lângă ei "având loc" doar şeful unei companii de asigurări, un angajat în domeniul publicităţii şi şeful unei com-panii de pe piaţa telecomunicaţiilor prin reţele cu cablu, conform datelor Fiscului obţinute la cererea Gândul.

TITLURILE ZILEI

Cifrele reprezintă salariul brut declarat şi se referă doar la salariul efectiv, fără a include şi alte venituri de natură salarială cum ar fi bonusurile sau sporurile. Toţi cei zece îşi depun declaraţiile fiscale în Capitală.

Bancherii ocupă, de altfel, primele trei poziţii ale acestui top, cu salarii de 8,1, 7,3 şi 6,2 milioane de lei pe an. Pe locul patru, cu un salariu anual cu doar 15.000 de lei mai mic decât cel de pe locul trei, se află şeful unei companii de asigurări.

Ocupantul locului opt, care activează pe piaţa serviciilor de publicitate, a încasat anul trecut, când economia locală a înregistrat o recesiune severă de peste 7% din PIB, nu mai puţin de un milion de euro, brut, echivalentul unei sume de peste 83.000 de euro lunar, suficient cât să îşi poată cumpăra, lună de lună, un apartament cu trei camere într-o zonă centrală a Capitalei. În total, cei şapte bancheri prezenţi în topul celor mai mari salarii încasate anul trecut, au primit de la angajatorii lor peste 9,5 milioane de euro.

Salariile acestor angajaţi sunt atât de mari încât Fiscul are o rubrică specială pentru ei, denumită "Mari Contribuabili". Este de înţeles şi de ce. Din salariul brut al celui mai bine plătit angajat din România în 2009 s-au virat anul trecut nu mai puţin de 2,5 milioane de lei către bugetul pensiilor de stat, echivalentul a 297 de pensii medii plătite, lună de lună, din aceste încasări. Pensia medie în 2009 a fost de 711 lei, conform datelor Ministerului Muncii.

Cum era de aşteptat, Bucureşti fiind şi capitala economică a ţării şi oraşul în care îşi au sediul majoritatea celor mai mari companii din România, cele mai mari salarii din provincie sunt departe de recordurile din Capitală. Cel mai bine plătit angajat din Româ-nia, exceptând Capitala, o persoană din Giurgiu implicată în piaţa construcţiilor de nave şi structuri plutitoare, a avut în 2009 un salariu brut de 1,85 milioane de lei.

Pe locul doi în acest clasament se află un consultant în afaceri din Prahova, cu 1,41 milioane de lei, urmat de un angajat din industria aeriană, din Constanţa, care a avut un salariu brut de 1,32 milioane de lei în 2009. Cele mai mari şase salarii anuale brute declarate în provincie valorează, în total, cât salariul celui mai bine plătit angajat din România, bancherul din Bucureşti.

Spre diferenţă de Capitală însă, provincia are un top al salariilor mult mai eterogen în ceea ce priveşte profesiile celor mai bine plătiţi angajaţi. Dacă în Bucureşti domină copios bancherii, în provincie clasamentul este condus de cineva care lucrează în domeniul construcţiilor de nave, urmat de un consultant în afaceri, de transporturi aeriene, de comerţ cu ridicata şi de creşterea porcinelor, afacere care i-a adus anul trecut unui sibian un salariu brut de 1,16 milioane de lei. În total, la nivel naţional (incluzând sectorul agricol Ilfov dar excluzând Capitala) doar şapte persoane au trecut pragul unui salariu brut anual de un milion de lei.

La coada clasamentului se află un angajat din Ialomiţa, care deşi a încasat cel mai mare salariu brut din judeţul său, s-a clasat pe ultimul loc când a venit vorba despre topul pe judeţe. Persoana respectivă a obţinut 270.000 de lei brut în 2009 din comerţul cu animale vii. În mod surprinzător poate, bugetarii sunt şi ei bine reprezentaţi în topul celor mai mari 10 salarii brute din fiecare judeţ al României. Astfel, cel mai bine plătit bugetar, din Arad, a încasat în 2009 nu mai puţin de 671.000 de lei brut, echivalentul a 13.300 de euro brut lună de lună.

Pe locul doi al acestui top al celor mai bine plătiţi bugetari se află o persoană din Sibiu, cu 576.000 de lei brut, urmată de două din Cluj, cu 552.000, respectiv 477.000 de lei brut, şi de una din Iaşi, care, lucrând anul trecut pentru o instituţie publică, a avut un salariu anual brut de 475.000 de lei.

Raportul de forţe între mediul privat şi cel bugetar este cu atât mai interesant cu cât din topul celor mai mari 10 salarii brute obţinute în fiecare dintre cele 41 de judeţe ale României (fără Capitală) 42 de salariaţi au lucrat în 2009 pentru stat, ponderea lor fiind de astfel de puţin peste 10%.

Numărul românilor cu salarii brute de peste 1.000 de euro a crescut cu aproape 11.000, respectiv un avans de 5% în perioada de criză octombrie 2008-octombrie 2009, în timp ce angajaţii cu câştiguri de până la 1.000 de lei s-au împuţinat cu peste 286.000.

Creşterea numărului de angajaţi cu salarii mari se observă şi în cazul celor care încasează peste 8.000 de lei pe lună. Astfel, dacă în octombrie 2008, în jur de 36.000 de români aveau salarii brute de peste 8.000 de lei, după un an numărul lor a crescut cu peste 3.200, până la peste 40.000. Salariaţii cu câştiguri de peste 4.000 de lei s-au înmulţit de la aproximativ 216.000 în octombrie 2008 la un total de 227.000 în octombrie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici