Hotărârea de achitare a judecătoarei Elena Turcu este definitivă, Parchetul nu a făcut recurs

Hotărârea instanţei supreme din 8 aprilie, prin care a fost achitată judecătoarea Elena Turcu, acuzată că ar fi condus un autoturism sub influenţa alcoolului, a rămas definitivă, Parchetul nu a făcut recurs în termenul legal de zece zile de la pronunţarea soluţiei.

174 afișări

Biroul de presă al instanţei supreme a confirmat, joi, pentru MEDIAFAX, că până miercuri nu se înregistrase nicio contestaţie (recurs - n.r.) în dosarul în care judecătoarea dâmboviţeană Elena Turcu a fost achitată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care au apreciat că fapta magistratei nu este prevăzută de legea penală.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că termenul legal de depunere a recursului a trecut, acesta fiind de zece zile de la pronunţarea soluţiei. Termenul a expirat în 19 aprilie, iar decizia în cazul magistratei a rămas definitivă prin nerecurarea hotărârii.

Chiar acuzarea a arătat - în pledoaria sa la ultimul termen de judecată al procesului, din 1 aprilie - că din nicio probă nu reiese valoarea înregistrată de alcooltest şi din cauză că procedura recoltării de probe de sânge a fost viciată în acest caz, însă Elena Turcu ar putea fi sancţionată contravenţional.

Surse judiciare susţin că de la acest moment şi prin prisma achitării în baza temeiului că fapta nu este prevăzută de legea penală, judecătoarei Elena Turcu nu i se mai poate imputa "absolut nimic", în sensul că ea nu poate fi trasă nici la răspundere civilă sau administrativă.

Din punct de vedere administrativ, au arătat sursele citate, adică posibila aplicare a unei amenzi, acest lucru nu mai este posibil, fiind tardivă o astfel de măsură, întrucât fapta este prescrisă pe latură administrativă. Termenul pentru constatarea administrativă şi amendarea judecătoarei ar fi fost de şase luni de la descoperirea infracţiunii, explică sursele citate.

În 8 aprilie, judecătoarea dâmboviţeană Elena Turcu a fost achitată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ea fiind judecată pentru conducerea unui autoturism sub influenţa aloolului, fără a fi stabilită exact alcoolemia, astfel că ICCJ a apreciat că fapta magistratei nu este prevăzută de legea penală.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis-o în judecată pe Elena Turcu, în data de 1 iulie 2010.

Scandalul referitor la judecătoarea Elena Turcu, din mai 2007, a coincis cu ampla anchetă efectuată de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii, în Dâmboviţa, cu privire la cererile SRI şi Poliţiei, adresate instanţelor dâmboviţene şi care se refereau la dosare în care s-au declanşat proceduri de faliment şi lichidare judiciară.

Preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, Florea Ungureanu, susţinea atunci că au fost secvenţial redate imaginile referitoare la atitudinea judecătorului dâmboviţean, prezentate pe posturile de televiziune, omiţându-se cele în care magistratul s-a exprimat cu privire la incident.

"În legătură cu prezentarea făcută de mai multe posturi de televiziune cu privire la implicarea unui judecător de la Tribunalul Dâmboviţa într-un accident de circulaţie, facem următoarele precizări: judecătorul, ca orice alt cetăţean român, beneficiază atât de dreptul la imagine, cât şi de prezumţia de nevinovăţie, aşa cum acestea sunt reglementate de prevederile articolului 6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi art. 23 (11) din Constituţie. Deşi doamna judecător s-a exprimat că nu doreşte să fie filmată, poliţiştii, nu numai că nu au luat măsuri să o protejeze şi să-i asigure respectarea acestui drept, dimpotrivă, au bruscat-o, acţionând în mod abuziv, comparativ cu alte situaţii similare din practica lor în această materie", afirma, într-un comunicat, preşedintele Ungureanu.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Dâmboviţa, "atitudinea brutală în care a fost tratată doamna judecător i-au creat o puternică stare emoţională, astfel că aceasta, la un moment dat, şi-a pierdut firea, depăşind limitele normale de comunicare".

Totodată, magistratul susţinea că posturile de televiziune au prezentat secvenţial imaginile, omiţându-le pe cele în care judecătoarea s-a exprimat în sensul celor arătate mai sus.

"Evenimentul a avut loc în contextul unor «coincidenţe» despre care credem că nu sunt întâmplătoare şi care au putut influenţa această atitudine a poliţiştilor", mai spunea preşedintele Ungureanu.

Potrivit unor posturi de televiziuni, judecătoarea Elena Turcu ar fi acroşat uşor un autoturism în care se aflau doi tineri, iar aceştia au apelat la poliţie. Magistrata s-ar fi sustras recoltării probelor de alcoolemie, ea susţinând că se va supune unei asemenea analize decât în prezenţa şeful său. Refuzul magistratei i-ar fi enervat pe poliţişti care au brutalizat-o pe judecătoare, timp în care au filmat incidentul, imaginile fiind transmise televiziunilor.

În 25 februarie 2009, după ce i-a fost refuzată cererea de pensionare de către Preşedinţie, pentru că nu îndeplinea condiţiile, Elena Turcu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa.

Din buletinul de examinare clinică rezultă că aceasta "pare sub influenţa alcoolului" şi că de la aceasta a fost recoltată o singură probă de sânge, în 7 mai 2007, la ora 23.40, iar motivul pentru care cea de-a doua probă nu a mai fost prelevată nu s-a consemnat în formular.

Persoanele prezente au arătat că magistratul ar fi refuzat în mod expres recoltarea celei de-a doua probe, Turcu negând acest lucru, ea precizând că nu i-a mai fost solicitată o altă probă de sânge şi că nici nu a cerut din proprie iniţiativă o a doua recoltare.

Elena Turcu a susţinut tot timpul că la momentul incidentului nu era beată, că roşeaţa de pe la faţă reprezintă o particularitate individuală pentru care ea nu este vinovată şi că modul în care a procedat la acea vreme a fost "pe fondul unei stări sporite de tensiune", motivată de prezenţa în permanenţă la evenimente a fetiţei ei de numai şase ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici