Hoţii maşinii lui Gigi Becali, deferiţi justiţiei

Hoţii maşinii finanţatorului Stelei Gigi Becali - pentru a căror sechestrare nelegală, Becali a fost arestat aproape trei săptămâni - au fost deferiţi Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, dosarul întocmit de Parchetul Capitalei fiind înregistrat miercuri la instanţă.

633 afișări
Imaginea articolului Hoţii maşinii lui Gigi Becali, deferiţi justiţiei

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În cazul furtului autoturismului lui Gigi Becali au fost arestaţi pentru o scurtă perioadă Ilie Alexandru, zis Sandu Geamănu, pentru şantaj şi tăinuire, iar Tinel Niculae şi Paul Mihalache, pentru furt şi complicitate la tâlhărie.

Niculae Tinel este acuzat de furt calificat şi complicitate la tâlhărie, anchetatorii apreciind că a participat la furtul unui Mercedes aparţinând lui Muhammas Salah Abbey-Riah, un Audi A 6 aparţinând lui Valentin Savu şi a Mercedes-ului lui Gigi Becali.

În acelaşi timp, Mihalache Paul Sorin este cercetat pentru furtul unui Porsche Cayenne aparţinând lui Mansour Mahd.

Hoţii cereau de la proprietarii autoturismelor răscumpărări între 6.000 de şi 20.000 de euro.

Parchet: Gruparea folosea mai multe tehnici infracţionale

Cei şase hoţi trimişi în judecată foloseau mai multe tehnici prin care furau autoturismele, susţin procurorii care precizează că în cauză sunt şase victime ale grupului infracţional.

David Constantin Stan a fost cercetat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti pentru furt calificat, tăinuire şi şantaj. Pe Niculae Tinel, procurorii îl acuză de furt calificat şi complicitate la tâlhărie.

Ştefan Mărgean, zis Fănoiu, zis Moldoveanu, arestat preventiv în lipsă, a fost deferit justiţiei pentru furt calificat şi tâlhărie.

Adrian Stănilă, zis Chelu, cercetat în stare de arest preventiv, va fi judecat pentru furt calificat.

Sorin Paul Mihalache, şi el arestat preventiv, a fost trimis în judecată de anchetatori pentru furt calificat.

Alexandru Vasilache Albu a fost deferit justiţiei pentru favorizarea infractorului, iar Sandu Geamănu, cercetat în libertate, pentru tăinuire şi şantaj.

Hoţii vizau autoturisme de lux lăsate de proprietari cu motorul pornit şi cheile în contact

În actul de inculpare, procurorii arată că, în perioada iunie 2008 - martie 2009, Stan David Constantin, Niculae Tinel, Ştefan Mărgean şi Adrian Stănilă, toţi locuitori din Chitila, s-au specializat în comiterea de infracţiuni de furturi de autoturisme. Aceştia vizau autoturisme de lux, lăsate de către proprietari cu motorul pornit şi cheia în contact, momente în care autorii pătrundeau în autoturism şi plecau cu acesta, mai arată procurorii.

Acest mod de operare, se mai arată în documentul citat, respectiv furtul autoturismului lăsat cu motorul pornit, se regăseşte la toate infracţiunile comise în dauna părţilor vătămate Aurel Leonte, Muhammad Salah Abbey, Valentin Savu, Vivi Carol Papuc, George Becali, Dragoş Mărăcineanu Eruşencu sau Mansour Mah´d.

Procurorii descriu în amănunt intenţiile celor anchetaţi arătând că infractorii, furând maşinile cu cheia în contact, urmăreau mai multe aspecte.

Pe de o parte, având cheia autoturismului, autorii îl puteau valorifica mai uşor şi pentru o sumă mai mare de bani pe piaţa neagră, nemaifiind nevoiţi să procure chei contrafăcute pentru autoturismele în cauză. Pe de altă parte, autoturismele furate de către membrii grupării aveau o valoare foarte mare (autoturisme de lux), cele mai multe dintre acestea erau asigurate CASCO, inclusiv pentru situaţia furtului acestora, mai arată anchetatorii.

Potrivit prevederilor standard ale contractelor de asigurare CASCO, pentru a beneficia de asigurarea CASCO, este necesar ca persoana păgubită (proprietarul autoturismului sustras) să prezinte ambele rânduri de chei ale autoturismului; în caz contrar, cel în cauză nu este despăgubit, considerându-se că sustragerea autoturismului s-a produs ca urmare a neglijenţei manifestate de acesta, aceasta fiind şi împrejurarea de care au profitat şi membrii grupării, se mai arată în rechizitoriu.

Infractorii cereau răscumpărare pentru autoturismul furat

Astfel, cunoscând faptul că persoanele vătămate nu vor putea obţine despăgubirea pentru autoturismul sustras, autorii obişnuiau ca - după consumarea furtului - să contacteze persoana vătămată şi să-i propună "răscumpărarea" autoturismului sustras, respectiv restituirea acestuia părţii vătămate, în schimbul unei sume de bani, mai notează procurorii.

Infractorii obţineau astfel un profit sigur şi rapid în urma activităţii lor infracţionale, fără a se expune riscului pe care îl implică valorificarea autoturismului sustras pe piaţa neagră şi a eventualei găsiri a acestuia de către organele de poliţie.

În aceste activităţi de "restituire" şi "valorificare" a maşinilor furate, David Stan Constantin, Tinel Niculae, Ştefan Mărgean şi Adrian Stănilă erau, de obicei, coordonaţi şi sprijiniţi de Sandu Geamănu, care obţinea astfel o parte a profitului infracţional.

Procurorii mai arată că în activităţile de "restituire" a maşinilor furate, membrii grupului pretindeau că autoturismele au fost furate de alte persoane şi că ei doar intermediază recuperarea acestora. Astfel, aceştia puteau, pe de o parte, negocia cu părţile vătămate pentru obţinerea unei sume cât mai mari, pretinzând că acestea ar fi solicitate de alte persoane, iar, pe de altă parte, se puteau disculpa, în situaţia în care persoana vătămată contactată ar fi alertat organele de poliţie, mai notează anchetatorii.

Un alt aspect al modului de operare folosit de către această grupare infracţională şi prezentat de procurori, constă în deplasarea mai multor autori la locul furtului, deplasarea lor realizându-se cu o maşină având montate plăcuţe de înmatriculare cu numere străine. Astfel identificarea autoturismului care putea fi furat era urmată de coborârea unuia sau a unora dintre membrii grupului, în timp ce ceilalţi rămâneau în maşina cu care se deplasaseră la locul faptei, pentru a asigura scăparea tuturor, în cazul intervenirii vreunui "incident".

Procurorii mai notează că membrii acestei grupări au mai fost cercetaţi pentru comiterea mai multor infracţiuni în în aceste moduri, şi au fost trimişi în judecată în 28 februarie 2008, la Judecătoria Sectorului 4, dosarul fiind în prezent în stare de judecată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici