Iaşi: Femeia operată pe creier căreia i-a căzut stativul peste faţă a murit

Femeia de 59 de ani operată pe creier căreia i-a căzut stativul cu perfuziile peste faţă la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a murit sâmbătă, fiica pacientei spunând că va da în judecată unitatea sanitară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1359 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Femeia operată pe creier căreia i-a căzut stativul peste faţă a murit

Iaşi: Femeia operată pe creier căreia i-a căzut stativul peste faţă a murit (Imagine: Răzvan Chiriţă / Mediafax Foto)

Iulia Ivăncescu, fiica femeii, a spus că a fost informată de la spital că mama ei a murit sâmbătă, în jurul orei 13.30.

"Eu am depus deja o plângere la Poliţie, am înţeles că s-a deschs deja o anchetă, eu nu reuşesc să primesc nicio informaţie până nu se închide ancheta. Îi cred pe ei vinovaţi, ştiu cum era mama înainte de operaţie şi ştiu cum era după. Sistemul sanitar e jale la noi şi încerc să fac tot posiblul ca să obţin dreptate pentru că nu e posibil ca un om să moară din cauza lor. Am încercat să depun plângere la Parchet, dar mi s-a spus că nu are rost, ancheta odată încheiată de Poliţie dosarul va fi trimis la Parchet. Îi voi da în judecată. E o situaţie destul de sensibilă, până luni nu pot să facă autopsia şi voi face oricum o contraexpertiză fiindcă eu nu am încredere în ei", a declarat sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX, Iulia Ivăncescu.

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi susţine că până la sosirea rezultatelor anchetei interne aflată în desfăşurare nu se poate lua nicio măsură.

"Noi facem tot ce se poate pentru pacient, dacă s-a întâmplat un incident neplăcut noi îl regretăm. Este o comisie de anchetă în desfăşurare pentru a afla ce s-a întâmplat acolo. Ancheta este în curs, se va vedea dacă este vorba de o deficienţă de îngrijire, de protocol", a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, Marius Dabija, medic primar neurochirurg.

Femeia de 59 de ani, Valentina Rusu, era în comă de gradul al IV-lea, după ce, în cursul nopţii de duminică, în timp ce era internată într-un salon la ATI după o operaţie de creier, a tras, potrivit reprezentanţilor spitalului ieşean, de stativul pe care era aşezată perfuzia şi acesta i-ar fi căzut peste faţă, lovind-o la un ochi. Valentina Rusu fusese operată pe creier, în 13 martie, pentru a-i fi înlăturată o tumoare.

La o zi după ce femeii i-a căzut stativul peste faţă, reprezentanţii spitalului au informat-o pe fiica pacientei că aceasta făcuse un anevrism şi ischemie cerebrală, iar luni, la o oră după vizita fiicei, a intrat în comă.

Medicii şi fiica femeii, Iulia Ivăncescu, declarau că post-operatoriu se observa o îmbunătăţire în starea de sănătate a pacientei.

În urma incidentului, fiica femeii a făcut plângere la Colegiul Medicilor şi la Poliţie, care au declanşat anchete, iar joi un medic legist a fost prezent la spital pentru a preleva probe.

"S-a deplasat ieri (n.r. - joi) un medic legist la unitatea medicală pentru a determina dacă rănile provocate de căderea stativului respectiv i-au înrăutăţit femeii starea de sănătate. Aşteptăm acum de la Institutul medico-legal expertiza pentru a continua ancheta", declara, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX Anca Vîjiac, purtătorul de cuvântal Poliţiei Judeţene Iaşi.

Reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi spuneau că pacientei i-a fost făcută o tomografie pentru a se stabili dacă agravarea stării de sănătate are legătură cu faptul că i-a căzut stativul peste cap şi susţineau că starea comatoasă în care se afla femeia se datora exclusiv evoluţiei post-operatorii.

"Starea actuală a pacientei nu are nicio legătură cu accidentul petrecut pe secţie. Femeia are doar o vânătaie care nu influenţează evoluţia post-operatorie. În tomografie se vede clar că nu s-a întâmplat nimic după ce i-a căzut stativul peste faţă. Faptul că are faţa umflată se datorează şi intervenţiei la care a fost supusă pentru că sângele se retrage spre faţă. Accidentul s-a întâmplat pentru că pacienta a tras de firul perfuzorului. Eu ştiu că starea pacientei era gravă. Traumatismul acesta nu a băgat-o în comă. Dacă s-ar fi ajuns la comă din cauză că i-a căzut stativul peste faţă trebuia să i se fi format un hematom, ori pe tomografie nu se vede nimic în acest sens", declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Marius Dabija, medic primar neurochirurg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici