Iaşi: Zeci de mii de credincioşi, la beatificarea episcopului Anton Durcovici. Ponta, printre cei prezenţi

Aproximativ 25.000 de credincioşi au asistat, sâmbătă, la Iaşi, la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, potrivit estimărilor jandarmilor, iar zece persoane au fost transportate la spital cu tensiune scăzută sau deshidratare ca urmare a expunerii la soare. Printre cei prezenţi s-a numărat şi premierul Victor Ponta, alături de soţia sa, Daciana, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1169 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Zeci de mii de credincioşi, la beatificarea episcopului Anton Durcovici. Ponta, printre cei prezenţi

Iaşi: Zeci de mii de credincioşi, la beatificarea episcopului Anton Durcovici. Ponta, printre cei prezenţi (Imagine: www.e-communio.ro)

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Iaşi au declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că aproximativ 25.000 de persoane au participat la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, care a avut loc pe Stadionul "Emil Alexandrescu" din Iaşi.

"Nu s-a înregistrat niciun incident, nici la stadion, nici la venirea sau plecarea pelerinilor", a spus Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al IJJ Iaşi.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, Cornel Cadar, a afirmat că 22.500 de bilete au fost date în parohii pentru a fi oferite credincioşilor, iar în timpul slujbei de beatificare au venit alte aproximativ 2.000 de persoane. 

"Am dat în parohii, înaintea începerii evenimentului, aproximativ 22.500 de bilete, iar la eveniment au venit, în estimarea noastră, încă 1.500 - 2.000 de persoane. Suntem siguri că numărul a fost undeva între 23.000 şi 25.000 de persoane. Credincioşii au continuat să vină chiar şi cu o jumătate de oră după începerea liturghiei, toate spaţiile de pe gazon şi toate locurile din tribună fiind ocupate", a spus Cornel Cadar.

Pe de altă parte, medicul Gabriel Perianu de la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Spiridon" din Iaşi a spus că mai mulţi participanţi la ceremonia de beatificare au avut nevoie de îngrijiri medicale, însă doar zece persoane au fost transportate la spital cu tensiune scăzută sau deshidratare ca urmare a expunerii la soare.

Ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici a început în jurul orei 11.00 şi a durat peste două ore, slujba fiind oficiată de mai mulţi episcopi şi de cardinalul Angelo Amato, trimis al Papei Francisc.

În timpul slujbei, episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat oficial "Fericit", fiind citit decretul semnat de Papa Francisc la Vatican. Ulterior, pe scenă a fost adusă relicva episcopului martir.

La eveniment au fost prezenţi premierul Victor Ponta, soţia sa, Daciana Sârbu, vicepremierul Liviu Dragnea, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, prefectul Romeo Olteanu, dar şi peste 500 de preoţi.

Premierul Victor Ponta a declarat, după ceremonie, că "nu doar episcopul Anton Durcovici, ci mii de preoţi ortodocşi, catolici, greco-catolici, protestanţi au murit în închisorile comuniste".

"Faptul că ne asumăm şi cinstim acum arată că România a trecut de acele vremuri dificile'', a spus Ponta, adăugând că în România ''toate confesiunile sunt respectate''.

Stadionul, unde au fost instalate două monitoare uriaşe, a fost arhiplin, credincioşii stând chiar şi pe scări.

Străzile Toma Dumitrescu, Dumbrava Roşie, George Coşbuc, o porţiune din bulevardul Carol, precum şi toate arterele din jurul stadionului au fost închise pentru a permite accesul pelerinilor, în timp ce autorităţile locale au interzis vânzarea băuturilor alcoolice pe o rază de 200 de metri în jurul stadionului, în intervalul 9.00 -13.00.

Ceremonia de beatificare este cea de-a doua organizată în România în ultimii ani, după beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, anul trecut, la Bucureşti. Decretul de beatificare a episcopului de Iaşi Anton Durcovici a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut de către Papa Francisc, după un proces care a durat 18 ani. Oficial, acesta a fost ridicat la rangul de Fericit, ceea ce înseamnă că va fi trecut în calendarul Diecezei locale, în 10 decembrie, ziua morţii sale, şi va fi recunoscut pe teritoriul României.

Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iaşi în anii de după cel de-al doilea război mondial şi a fost arestat în 1949 pentru că ar fi fost "o piedică în drumul spre comunism" şi pentru opoziţia făţişă pe care o avea faţă de regim.

Acesta a murit în 10 decembrie 1951, după ce a petrecut doi ani şi jumătate în închisorile din Jilava, unde a fost închis iniţial, şi Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, bătut, înfometat, însă din mărturiile celor care au fost închişi alături de el a reieşit că nu a renunţat la credinţă şi nu a dezvăluit nimic interogatorilor. Monseniorul a murit singur în celulă, la izolare, iar trupul său a fost scos noaptea din cimitir cu o căruţă cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet în care este îngropat monseniorul nu este cunoscut nici până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici