Iaşi: Toate cele 13 tramvaie primite din Elveţia în 2010, retrase din circulaţie în urma accidentului

Toate cele 13 tramvaie primite ca donaţie din Elveţia de către Primăria Iaşi, în 2010, au fost retrase din circulaţie şi vor fi supuse unei revizii amănunţite, decizia fiind luată în urma accidentului petrecut în centrul Iaşiului, unde un tramvai din acelaşi lot a deraiat şi a lovit şase maşini.

164 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Toate cele 13 tramvaie primite din Elveţia în 2010, retrase din circulaţie în urma accidentului

Iaşi: Toate cele 13 tramvaie primite din Elveţia în 2010, retrase din circulaţie în urma accidentului (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Toate cele 13 tramvaie, fabricate în 1973, au fost retrase luni seară din circulaţie, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX viceprimarul Iaşiului, Romeo Olteanu.

Viceprimarul a precizat că decizia retragerii din circulaţie a tuturor tramvaielor de tip BE 8/8, donate de Guvernul Elveţiei, a fost luată în urma unei întâlniri a reprezentanţilor Primăriei cu conducerea regiei locale de transport.

"S-a decis retragerea de pe trasee a tuturor celor 13 tramvaie din acest lot. În noaptea asta va începe o revizie în cadrul căreia vor fi verificaţi toţi parametrii", a spus viceprimarul Romeo Olteanu, precizând că toate tramvaiele din depoul regiei locale de transport vor fi supuse unor noi verificări în perioada următoare.

El a mai afirmat că verificările vor dura câteva zile, iar tramvaiele respective vor fi repuse în circulaţie în mod treptat.

Potrivit sursei citate, s-a mai decis ca în toate pantele din municipiu viteza tramvaielor, la coborâre, să nu depăşească 20 de kilometri la oră.

Un tramvai al RATP Iaşi a fost implicat, luni după-amiază, în jurul orei 14.00, într-un accident în zona "Fundaţie", o zonă intens circulată din municipiul Iaşi, după ce mijlocul de transport a intrat într-o coloană de maşini care erau oprite, pe linia de tramvai, la semafor.

Astfel, tramvaiul, care era plin cu pasageri şi care cobora Copoul, a intrat în două maşini care aşteptau la semafor şi a acroşat alte trei autoturisme aflate pe banda de lângă trotuar, după care s-a oprit într-un autobuz care staţiona şi el la semafor.

În urma accidentului, o persoană a murit, rămânând prinsă într-o maşină, sub tramvai.

De asemenea, alte cinci persoane, între care trei în stare gravă, au ajuns la spital în urma accidentului.

Viceprimarul municipiului Iaşi, Romeo Olteanu, declara că vatmanul este audiat de poliţişti pentru a fi stabilită cauza accidentului.

"Nu ştim deocamdată dacă tramvaiul a rămas fără frâne sau dacă vatmanul a forţat trecerea semaforului pe culoarea galbenă. În zona în care s-a produs accidentul sunt două benzi de circulaţie, una pentru maşini, iar cealaltă rezervată pentru tramvaie. Teoretic, maşinile nu aveau ce căuta pe banda tramvaiului, dar din păcate această regulă nu este respectată, şoferii grăbiţi ocupând banda respectivă", a declarat viceprimarul municipiului Iaşi.

Vatmanul care a provocat accidentul are 35 de ani şi lucrează de peste zece ani la Regia Autonomă de Transport Public (RATP) Iaşi, pe numele său fiind întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă. Vatmanul a mai fost implicat într-un accident, în august 2010, fără să fie înregistrate victime.

De asemenea, tramvaiul implicat în accident, condus de acelaşi vatman, a luat foc, în luna ianuarie, în timp ce se retrăgea la depou, fără a exista victime în urma incidentului. În urma accidentului de luni, tramvaiul a fost retras de pe traseu şi sigilat.

Regia locală de transport Iaşi deţine în total 150 de tramvaie, toate fiind aduse din Germania şi Elveţia, între anii 1997 şi 2010, cel mai vechi fiind fabricat în 1959, iar cel mai nou în anul 1982.

Tramvaiele au fost aduse la Iaşi, începând cu anul 1997, din oraşele germane Stuttgart, Halle, Darmstadt şi Augsburg, dar şi din Elveţia, în cadrul programului "Donaţie de tramvaie" derulat de către Guvernul Confederaţiei Elveţiene prin Secretariatul de Stat pentru Relaţii Economice (SECO), în parteneriat cu municipalitatea ieşeană.

Primăria municipiului Iaşi a încheiat un acord cu Guvernul Elveţiei, prin care acesta din urmă a făcut o donaţie de 14 tramvaie şi piese de schimb în valoare de 1,78 milioane de franci elveţieni. Acordul de asociere a fost prelungit până la 31 decembrie 2010, când la Iaşi a fost adus un ultim lot de zece tramvaie BE 8/8, fabricate în 1973.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici