Iaşi: UMF atacă OUG care prevede ca universităţile să dea 5% din veniturile de la studenţi străini

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi a atacat în contencios administrativ Ordonanţa de Urgenţă 117/2013, care prevede la alineatul al doilea al articolului 206, că universităţile trebuie să dea statului 5% din veniturile încasate de la studenţi străini.

68 afișări
Imaginea articolului Iaşi: UMF atacă OUG care prevede ca universităţile să dea 5% din veniturile de la studenţi străini

Iaşi: UMF atacă OUG care prevede ca universităţile să dea 5% din veniturile de la studenţi străini (Imagine: Shutterstock)

"Din taxele de la studenţii şi cursanţii străini, încasate de instituţiile de învăţământ superior de stat, se virează la Ministerul Educaţiei Naţionale un cuantum de 5% din încasările în valută", se precizează în OUG, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, UMF a atacat în instanţă decizia, invocând, conform rectorului universităţii, prof.dr. Vasile Astărăstoae, o excepţie de neconstituţionalitate.

"Am atacat în instanţă pentru că OUG nu poate fi modificată decât printr-o hotărâre judecătorească. Am depus iniţial contestaţie la minister, nu am primit răspuns în termen util, atunci am contestat astfel, ne vom mişca repede, vom ridica excepţia de neconstituţionalitate şi vom câştiga", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX prof.dr. Vasile Astărăstoae.

Acesta susţine că, în urma unor discuţii neoficiale cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, i s-a transmis că banii respectivi ar fi urmat să intre într-un fond destinat oferirii unor burse internaţionale.

"Să fie foarte clar, noi nu suntem împotriva ministerului, noi dăm şi 10% din veniturile noastre pentru a se crea un astfel de fond. Dar noi vrem ca acel fond să fie gestionat de către cei care contribuie, în funcţie de suma cu care contribuie. Să fie instituit un consiliu de administraţie care să fie în afara structurilor strict birocratice, iar modul de alocare al burselor să fie stabilit de către consiliul respectiv, nu exclusiv de către minister. Ne este frică unde vor ajunge aceste fonduri", a adăugat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

În OUG 117/2013, în acest moment, nu se precizează care va fi destinaţia fondurilor. Dacă actul normativ publicat în Monitorul Oficial în 25 decembrie 2013 va rămâne în forma actuală, UMF ar trebui să contribuie la bugetul statului cu aproximativ 600.000 de euro, fiindcă aceştia au estimat că în anul universitar 2013-2014 vor încasa 12 milioane de euro exclusiv din taxele plătite de către studenţii străini.

În prezent, la UMF sunt înscrişi 2.620 de studenţi străini, 525 dintre aceştia înmatriculându-se în anul universitar curent, 2013-2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici