ICCJ amână audierea soţiei lui Adrian Năstase, după ce au fost depuse acte privind starea medicală a acesteia

Completul de cinci judecători ai instanţei supreme a amânat, luni, audierea soţiei fostului premier Adrian Năstase, după ce avocatul acesteia a depus acte privind starea ei de de sănătate şi a arătat că, din motive medicale, ea nu poate face declaraţii la acest termen.

339 afișări
Imaginea articolului ICCJ amână audierea soţiei lui Adrian Năstase, după ce au fost depuse acte privind starea medicală a acesteia

Dana Năstase (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Instanţa supremă a reluat, luni, audierile în dosarul cunoscut ca "Zambaccian" şi legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat numeroase bunuri provenind din China.

La termenul de luni, avocatul Danielei Năstase a depus la instanţă două acte medicale care să arate starea de sănătate a acesteia şi a precizat că, la acest moment, ea nu poate face declaraţii.

Aflată în sala de judecată, soţia fostului premier a fost întrebată de instanţă dacă doreşte să facă declaraţii şi a răspuns afirmativ, rugând judecătorii să acorde un termen în acest sens. Instanţa a arătat ulterior că Dana Năstase poate da declaraţii la un termen ulterior ce va fi acordat în caz.

Tot luni, instanţa a audiat-o pe Irina Paula Jianu, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în acest dosar la trei ani de închisoare cu executare.

Jianu le-a arătat judecătorilor că a fost audiată de fostul şef de secţie din DNA, procurorul Lucian Papici, care i-ar fi spus că poate scăpa de acuzaţii dacă demască alte persoane cu funcţii importante.

"Am fost audiată de procurorul Papici. Eu i-am spus că nu ştiu de ce sunt acuzată, pentru că eu nu am dat sau luat mită vreodată. El mi-a spus atunci să fac declaraţii. Mi-a spus să vorbesc despre oamenii pe care îi cunosc. Atunci, eu l-am întrebat dacă voi mai fi acuzată dacă fac declaraţii, iar el a răspuns că nu", a arătat Jianu.

ICCJ audiază, tot luni, martorul Smaranda Corbeanu, după care ar urma fostul consul onorific al României în China din perioada guvernării lui Năstase, Ioan Păun.

La 30 martie 2012, în acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată la Completul de cinci judecători, care urmează să dea o decizie definitivă în această cauză.

În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În 18 martie, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici