ICCJ decide eliberarea a altor şapte inculpaţi în dosarul afacerilor din Portul Constanţa

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a decis ca alte şapte persoane acuzate în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa să fie eliberate, astfel că în arest preventiv în această cauză vor mai rămâne 14 persoane.

764 afișări
Imaginea articolului ICCJ decide eliberarea a altor şapte inculpaţi în dosarul afacerilor din Portul Constanţa

ICCJ decide eliberarea a altor şapte inculpaţi în dosarul afacerilor din Portul Constanţa (Imagine: Shutterstock)

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a decis, luni seară, că Laurenţiu Catargiu şi cetăţeanul chinez Guo Ning pot fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar.

De asemenea, vor mai fi eliberaţi omul de afaceri Marin Dodu, precum şi Zhang Qing, Ionuţ Marius Scrioşteanu, Mihai Culea şi Amer Ali.

Cele şapte persoane eliberate au interdicţia de a părăsi ţara, prcum şi o serie de alte obligaţii impuse prin decizia celor cinci judecători.

Cei şapte acuzaţi vor fi eliberaţi din Arestul Poliţiei Capitalei.

Completul de cinci judecători a dezbătut, luni, mai multe recursuri ale DNA privind cereri de eliberare provizorie sub control judiciar, făcute de inculpaţii din acest dosar, care au fost admise anterior de Secţia Penală a aceleiaşi instanţe.

În 11 iulie, Secţia penală a instanţei supreme a decis ca 21 de acuzaţi arestaţi preventiv în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa - printre care şi cei şapte puşi în libertate luni - să rămână încarceraţi încă 30 de zile, prelungindu-se astfel mandatele emise pe numele lor.

Astfel, au rămas în arest, printre alţii, Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, comisionarii vamali Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan, Sunai Cadîr, director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Aurelian Pilcă, Mihai Culea şi Laurenţiu Catargiu.

În ceea ce-l priveşte pe Aurelian Pilcă, în 12 iulie, un complet al Secţiei penale a admis cererea acestuia de eliberare provizorie sub control judiciar, dar decizia poate fi atacată cu recurs de procurori, la Completul de cinci judecători.

În acest dosar au fost arestaţi preventiv iniţial şi Laurenţiu Mironescu - fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Liviu Bratu - adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Pătraşcu - ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Corneliu Păun.

Aceştia au părăsit arestul preventiv în urma deciziei din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.

Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, este considerat de procurorii anticorupţie "leader" al grupului infracţional, care derulau afaceri ilicite în Portul Constanţa.

"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport.

"Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici