Ieşeni trimişi în judecată pentru intabularea ilegală a unui teren. Prejudiciul, peste 12 mil.euro

Opt ieşeni, între care un notar, doi avocaţi, un funcţionar de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi un om de afaceri, au fost trimişi în judecată de DNA Iaşi, după ce ar fi intabulat ilegal un teren de peste 400.000 metri pătraţi, prejudiciul adus statul depăşind 12 milioane de euro.

868 afișări
Imaginea articolului Ieşeni trimişi în judecată pentru intabularea ilegală a unui teren. Prejudiciul, peste 12 mil.euro

Ieşeni trimişi în judecată pentru intabularea ilegală a unui teren. Prejudiciul, peste 12 mil.euro (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a opt persoane, între care se numără notarul public Ioana Necula, avocaţii Călin Safta Romano şi Otilia-Maria Bîrnaz, precum şi Ciprian Gheorghe Maftei, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) din Iaşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată omul de afaceri ieşean Bogdan Cihodaru şi soţia acestuia, precum şi Dumitru Contoloru şi Vasile Dumitru Pomîrleanu.

Cele opt persoane sunt acuzate, între altele, de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals şi spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, registratorul OCPI Iaşi, Ciprian Gheorghe Maftei, în înţelegere cu omul de afaceri Bogdan Cihodaru, a dispus, intabularea ilegală pe numele acestuia din urmă şi a soţiei sale, în cartea funciară a municipiului Iaşi, a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de teren de 420.805 metri.

Terenul respectiv se afla în domeniul public şi în administrarea Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Iaşi.

"Inculpaţii Maftei Ciprian-Gheorghe şi Cihodaru Nicolai-Bogdan au inserat aspectul nereal conform căruia referatul asistentului registrator nu a evidenţiat existenţa unor piedici la intabulare, substituindu-se (decizional) comisiilor de fond funciar, comisiei vizate de dispoziţiile Legii 10/2001 şi/sau instanţei de judecată. Ulterior, inculpata Necula Ioana, în calitate de notar public, a sprijinit demersurile inculpaţilor Cihodaru Nicolai-Bogdan şi Cihodaru Gabriela de a ascunde modalitatea ilicită de dobândire a terenului menţionat. Astfel, la transferul din patrimoniul celor doi soţi în cel al inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru, notarul Necula Ioana a acceptat, în calitatea pe care o deţinea, întocmirea unui contract de donaţie autentificat, fără a solicita celor doi soţi să prezinte titlurile de proprietate, acte pe care aceştia nu le deţineau", se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Iaşi.

Aceiaşi procurori mai arată că "notarul Ioana Necula a antedatat data întocmirii unui contract de vânzare/cumpărare de drepturi succesorale, în baza căruia Dumitru Contoloru (cedent/vânzător) a vândut/cedat în favoarea inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru (cesionar/cumpărător reprezentat în operaţiune de inculpata Bîrnaz Otilia-Maria, în calitate de mandatar), două terenuri amplasate în Iaşi, zona Copou, în suprafaţă de 172.070 mp (cotă indiviză din suprafaţa totală la care avea vocaţie de 182.070 mp) şi, respectiv, 28,1930 ha evaluate convenţional la suma de 210.000 euro".

Notarul Ioana Necula Ioana a indicat data întocmirii şi autentificării contractului ziua de 31.10.2011, însă în realitate data încheierii a fost 01.03.2012.
Ulterior, acelaşi notar a folosit contractul în cauză pentru a intabula pe numele lui Vasile Dumitru Pomârleanu dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 172.070 metri pătraţi.

În acelaşi rechizitoriu se arată că omul de afaceri Cihodaru Nicolai-Bogdan împreună cu Cihodaru Gabriela, având concursul lui Safta-Romano Călin, avocat în cadrul Baroului Iaşi, au indus şi menţinut în eroare pe magistraţii care soluţionau un dosar civil la Judecătoria Iaşi.

Astfel, printr-o sentinţă civilă rămasă definitivă, Staţiunea de Cercetări şi Producţie Vitiviticole Iaşi a fost obligată să lase în posesia lui Bogdan Cihodaru şi a soţiei sale o suprafaţă de 10,5 hectare de teren.

Înainte de pronunţarea de către instanţă a sentinţei în cauză, soţii Cihodaru vânduseră unei alte persoane, suprafaţa de teren pentru care obţinuseră deja, pe cale administrativă titlurile de proprietate.

"Cei doi inculpaţi i-au indus şi menţinut în eroare pe reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi care au admis, printr-o încheiere, intabularea pe numele lor, a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 72.684 metri pătraţi (din cele 10,5 hectare) în Cartea Funciară a municipiului Iaşi. Având intenţia de a ascunde modalitatea ilicită de dobândire a dreptului de proprietate asupra terenului, inculpaţii Cihodaru Nicolai-Bogdan şi Cihodaru Gabriela au împărţit această suprafaţă în două loturi. Ulterior, loturile de teren le-au transferat în proprietatea inculpatei SC GEMADA SERV SRL Iaşi (17.704 metri pătraţi) şi a inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru (54.980 mp)", se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA Iaşi.

Prejudiciul total adus statului se ridică la 12.186.884 euro şi 226.489 lei.

Totodată, s-a dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor, respectiv poprirea sumelor de bani datorate lor de către terţe persoane fizice sau juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel din Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici