Iliescu: Venirea minerilor în Bucureşti, la miting, e o speculaţie care vrea să agite spiritele

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, marţi, că eventuala venire a minerilor în Bucureşti, la mitingul de miercuri, reprezintă o speculaţie care vrea să agite spiritele, el arătând că ideea potrivit căreia minerii au adus violenţa în viaţa politică românească este un fals.

66 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Venirea minerilor în Bucureşti, la miting, e o speculaţie care vrea să agite spiritele

Iliescu: Venirea minerilor în Bucureşti, la miting, e o speculaţie care vrea să agite spiritele (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează preconizatele mişcări ale minerilor şi vocile care spun că minerii vor veni în Bucureşti, Iliescu a răspuns: "Sunt nişte speculaţii care vor să agite spiritele în legătură cu locul şi rolul mitingului".

Iliescu a admis, însă, că minerii, ca şi alte categorii, sunt vizaţi de măsurile propuse privind reducerea pensiilor şi salariilor.

"Da (sunt vizaţi - n.r.). Şi ei, şi alţii. Şi aşa au o situaţie grea pentru că mineritul se află în dificultate. S-au pierdut multe locuri de muncă. Muncesc în condiţii grele şi cu salarii care nu acoperă efortul şi condiţiile lor de viaţă", a spus Iliescu.

Întrebat dacă, în opinia sa, România are nevoie de încă o mineriadă, în condiţiile actuale, Iliescu a precizat că nu îi place această "formulă", el arătând că este un fals ideea că minerii ar fi adus violenţa în viaţa politică românească.

"Vedeţi, mie nici nu-mi place această formulă, ca şi cum minerii ar fi adus violenţa în viaţa politică românească, ceea ce este un fals. Amintiţi-vă anul 90: minerii n-au fost nici în 12 ianuarie, nici pe 28 ianuarie, când s-a aruncat cu sticle incendiare asupra clădirii Guvernului. Minerii n-au fost pe 18 februarie, când a fost devastată clădirea Guvernului, minerii n-au fost la ocuparea samavolnică a Pieţei Universităţii şi menţinerea unui punct de incitare permanentă la violenţă. Minerii n-au fost pe 13 iunie. Ei au fost efectul, nu cauza violenţelor din iunie 1990. Este şi aceasta o falsificare a istoriei şi proiectarea unei realităţi care nu a existat", a susţinut Iliescu.

Câteva sute de mineri din Oltenia şi Valea Jiului urmează să participe la mitingul de miercuri din Capitală.

Confederaţiile sindicale anunţă, pentru miercuri, peste 60.000 de oameni în Piaţa Victoriei, din Bucureşti, la mitingul organizat faţă de măsurile luate de Guvern fiind aşteptaţi şi mineri, pensionari şi cetăţeni ai Capitalei nemulţumiţi.

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea, luni, un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală către FMI.

Consiliul Economic şi Social va trimite Guvernului, la solicitarea sindicatelor şi patronatelor, o solicitare de redactare a unei noi scrisori pentru Fondul Monetar Internaţional, în care să fie incluse măsurile propuse de cele două părţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici