Impozite şi taxe locale mai mari cu 15%, în Bucureşti, din 2010

Bucureştenii vor plăti în 2010 impozite şi taxe locale mai mari în medie cu 15 la sută, proiectul privind majorarea acestora fiind aprobat, miercuri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

37 afișări
Imaginea articolului Impozite şi taxe locale mai mari cu 15%, în Bucureşti, din 2010

Impozite şi taxe locale mai mari cu 15, în Bucureştenii, din 2010

Proiectul a mai fost în discuţia CGMB şi în şedinţa din 26 noiembrie, însă atunci a fost respins, primind doar un singur vot "pentru", 17 "împotrivă" şi 28 de abţineri.

Consilierii PSD susţineau atunci că nu vor vota pentru majorarea din 2010 a taxelor şi impozitelor locale, aşa cum nu au votat creşterea taxei pentru gunoi sau a celei pentru apa menajeră.

Totodată, consilierii grupului PNL afirmau că nu votează proiectul pentru că politica Partidului Naţional Liberal este acela de a nu majora impozite şi taxe pe timp de criză. Deşi, iniţial, liderii grupului PDL din Consiliul General au luat cuvântul în favoarea aprobării acestui proiect, opţiunea acestora nu s-a regăsit şi în votul final.

Proiectul privind impozitele şi taxele locale ce vor fi plătite de bucureşteni în 2010 pune în practică Hotărârea Guvernului 956/2009.

Guvernul a aprobat, în 19 august, Hotărârea privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicate începând cu anul fiscal 2010. Conform acestei hotărâri, din 2010 vor fi majorate impozitele şi taxele locale cu până la 20%.

Impozitele pe clădiri şi terenuri sunt diferenţiate în Bucureşti, în funcţie de zona în care este amplasată construcţia sau terenul, vechimea sau materialele din care este construit imobilul.

Astfel, dacă în 2009, pentru o garsonieră situată în zona centrală a Capitalei proprietarul a plătit 81 de lei, în 2010 va plăti 93 de lei.

Şi în cazul apartamentelor cu patru camere creşterea este de peste 10 la sută. Astfel, pentru apartamentele de patru camere în zonă centrală a Capitalei impozitul va fi majorat de la 230 în acest an la 260 în 2010.

În cazul terenurilor aflate în intravilan, impozitul va creşte de anul viitor cu procente între 8 şi 14, în funcţie de zonă. Potrivit proiectului, pentru terenurile situate în zona periferică a Capitalei, impozitul va fi majorat cu opt procente, în timp ce pentru cele din centrul Bucureştiului, dar şi din apropierea arterelor principale va fi mai mare cu 14 procente.

Şi impozitele auto vor fi majorate cu procente cuprinse între 14 şi 20, cele mai mari creşteri fiind pentru autoturismele cu tracţiune mecanică, dar şi pentru autovehiculele de până în 12 tone.

Câteva taxe vor rămâne neschimbate în 2010, la acest capitol fiind inclusă şi taxa pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare în cazul societăţilor de alimentaţie publice, dar şi cea pentru autovehiculele destinate transporturilor de mărfuri pe teritoriul Bucureştiului.

De asemenea, amenzile aplicate în cazul declarării cu întârziere sau nedeclarării dobândirii unei proprietăţi vor fi mai mari în 2010.

Astfel, bucureştenii vor plăti între 60 şi 240 de lei pentru declararea cu întârziere a dobândirii unei proprietăţi şi între 240 şi 600 pentru nedeclarare.

O altă taxă ce va fi majorată de anul viitor este cea privind spectacolele, creşterile fiind cuprinse între 50 şi 100% pentru fiecare metru pătrat închiriat. Reprezentanţii Primăriei Capitalei precizau că este vorba de spaţiile închise, altele decât locurile publice, unde taxa de închiriere pentru diferite evenimente a rămas aceeaşi.

Bucureştenii care îşi achită integral impozitele şi taxele până la data de 31 martie 2010 vor beneficia de o bonificaţie de şapte la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici