În această iarnă nu vor fi inundaţii de amploare

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a declarat, miercuri, că în această toamnă şi iarnă nu se vor produce inundaţii, fiind posibilă depăşirea cotelor de atenţie, dar nu şi a celor de pericol, însă în aprilie sunt posibile viituri mai mari.

76 afișări
Imaginea articolului În această iarnă nu vor fi inundaţii de amploare

În această iarnă nu vor fi inundaţii de amploare (Imagine: Mediafax Foto)

Petre Stanciu a precizat, în deschiderea Conferinţei ştiinţifice anuale a INHGA - Estimarea şi Predicţia Fenomenelor Hidrologice Externe - că în următoarele luni de toamnă şi iarnă nu vor fi probleme din punct de vedere hidrologic. Se vor înregistra depăşiri ale debitelor unor râuri, dar nu vor fi viituri importante.

"Este vorba de râurile din zona înaltă, la munte, Moldova şi râul Bistriţa, cursul superior al râului Moldova, Buzău superior şi toate râurile din sud, plus cele din Maramureş, pentru că aici se manifestă fenomene de iarnă mai puternice decât în alte zone", a precizat Stanciu.

Directorul INHGA a afirmat că vor fi luate măsuri pentru diminuarea efectelor acestor fenomene, pentru alimentarea cu apă a populaţiei dacă va fi cazul.

Petre Stanciu a precizat că la începutul primăverii, în martie - aprilie, vor fi viituri mai importante ca în 2009.

"În februarie, martie, aprilie se topesc zăpezile care, suprapuse cu precipitaţiile şi temperaturile foarte scăzute vor duce la fenomene hidrologice deosebite", a spus Stanciu.

Vor exista şi avertizări pentru depăşirea cotelor de inundaţii care apar deja, fiind depăşite malurile râurilor Suceava, Moldova, Trotuş, zona din Râmnicul Sărat, Buzău, râul Ialomiţa, Prahova, râurile din Oltenia, Tismana, Olteţu şi mai ales Motru, a afirmat directorul INHGA.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în luna octombrie, în condiţiile meteorologice prevăzute, se estimează că regimul hidrologic se va situa, în general sub valorile medii multianuale lunare (50-80% din normalele lunare), mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele Argeşului şi Ialomiţei şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crişuri, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt inferior, Vedea, Râmnicu Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad, Prut, pe cursurile superioare ale Siretului şi Sucevei şi pe râurile din Dobrogea.

În luna noiembrie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinul Ialomiţei şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Caraş, Nera, Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Putna, Trotuş şi pe cele din Dobrogea, iar pe râurile din bazinele Bârladului şi Râmnicu Sărat se vor înregistra cele mai mici valori ale debitelor (sub 30% din normalele lunare).

În luna decembrie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice Someş, Mureş, Bega, Timiş, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Bistriţa, Moldova, Suceava, pe Siretul mijlociu şi inferior şi mai mici (30-50%) pe celelalte râuri, exceptând râurile din bazinul Oltului inferior şi din bazinele Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad unde se vor înregistra cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare).

În a doua jumătate a lunii noiembrie este posibilă apariţia formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, naboi) în bazinele superioare ale Bistriţei, Mureşului şi Oltului şi pe unele râuri mici din centrul şi nordul ţării, iar în cursul lunii decembrie formaţiunile de gheaţă vor avea intensităţi şi extinderi variabile pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării.

Aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognozele de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii cotelor de apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici