În Bucureşti sunt 2 hingheri şi 40.000 de câini comunitari. Cum va rezolva Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor problema

Directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Robert Lorentz, a declarat, luni, că pe lângă cei 40.000 de câini sterilizaţi care se află pe străzi, mai sunt alţi 10.000 nesterilizaţi, din care 5.000 sunt femele, sperând să fie sterilizate toate până în primăvara anului viitor.

1133 afișări
Imaginea articolului În Bucureşti sunt 2 hingheri şi 40.000 de câini comunitari. Cum va rezolva Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor problema

În Bucureşti sunt 2 hingheri şi 40.000 de câini comunitari. Cum va rezolva Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor problema (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Robert Lorentz a precizat că autoritatea continuă campania de sterilizare a câinilor fără stăpân.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) are doar doi hingheri şi urmează să angajeze un al treilea, având în vedere că atunci când Traian Băsescu era primar erau 70 de hingheri, a mai spus Lorentz.

El a adăugat că în prezent sunt negocieri cu reprezentanţii organizaţiei Vier Pfoten pentru prelungirea campaniei de sterilizare.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, consideră că "este pripit" să se ia în discuţie trimiterea către sectoare a responsabilităţii privind câinii comunitari, până când nu sunt stabilite o strategie şi bugetul necesar în acest sens.

Prefectul Capitalei a precizat că, potrivit Consiliului medicilor veterinari, costul sterilizării unui câine este de 135 de lei, iar eutanasierea costă 50 de lei.

Pe de altă parte, potrivit Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), întreţinerea în adăpost a unui câine costă 375 de lei lunar, în Capitală fiind, conform ONG-urilor, 40.000 de câini pe străzi.

Proiectul privind împuternicirea consiliilor locale ale celor şase sectoare de a-şi înfiinţa structuri de specialitate pentru gestionarea câinilor fără stăpân se află pe ordinea de zi a şedinţei de luni a CGMB.

Potrivit proiectului, în 45 de zile de la data intrării în vigoare a deciziei, consiliile locale ale sectoarelor vor înfiinţa structuri de specialitate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Capitală.

Totodată, proiectul prevede înfiinţarea de adăposturi pentru câinii comunitari din Capitală, care vor fi administrate de Consiliile locale ale celor şase sectoare, prin structurile de specialitate înfiinţate în acest scop.

Prin acest proiect se urmăreşte sterilizarea tuturor animalelor abandonate din Capitală, retragerea de pe stradă a câinilor comunitari, evidenţa clară a acestora şi controlul lor epidemiologic, precum şi "asigurarea unui mediu de viaţă sănătos şi sigur în Capitală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici