În plină epidemie mondială, medicii şi asistentele din Dolj îşi spală uniformele acasă. Zeci de infecţii nosocomiale sunt raportate lunar

1193 afișări
Imaginea articolului În plină epidemie mondială, medicii şi asistentele din Dolj îşi spală uniformele acasă. Zeci de infecţii nosocomiale sunt raportate lunar

Medicii şi asistentele dintr-un judeţ îşi spală uniformele acasă, chiar dacă zeci de infecţii nosocomiale sunt raportate lunar

• Personalul medical din Dolj este nevoit să îşi spele echipamentul acasă, susţine un sindicat

• Anul trecut au fost raportate în judeţ sute de infecţii intraspitaliceşti

• Angajaţii îşi cumpără singuri uniforme, deoarece nu primesc

Sindicaliştii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova sunt revoltaţi şi spun că în ciuda infecţiilor nosocomiale, personalul medical este nevoit să îşi spele echipamentul acasă. Anul trecut, din cele 458 de infecţii intraspitaliceşti, mai mult de jumătate erau infecţii cu clostridium difficile.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, la solicitarea MEDIAFAX, în luna ianuarie 2020, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a raportat 53 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale, în toate secţiile spitalului. Anul trecut, conform statisticilor unităţii medicale, au fost înregistrate 458 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti, dintre acestea 252 fiind infecţii cu clostridium difficile, o bacterie extrem de periculoasă.

În aceste condiţii, sindicaliştii din spital sunt revoltaţi şi spun că îşi pun în pericol familiile, deoarece unitatea medicală nu are o spălătorie unde medicii, asistentele, brancardierii să poată să îşi dezinfecteze uniformele de lucru, aşa că personalul medical este nevoit să spele echipamentul de protecţie acasă. Aceştia spun că nici uniforme nu primesc, ci trebuie să şi le cumpere singuri.

„Nu este normal, dar este o realitate. Am solicitat conducerii spitalului să achiziţioneze materialul de protecţie. E vorba despre uniforma pentru salariaţi, dar pe motiv de subfinanţare şi că nu sunt bani nu au achiziţionat. Atunci, salariaţii sunt obligaţi să cumpere singuri şi nu avem, în cadrul spitalului, un departament la spălătorie în care să se efectueze dezinfecţia şi spălarea echipamentului în cadrul Spitalului. (…) Există un mare risc pentru cadrele medicale pentru că pot să ducă microbi, germeni, acasă”, a declarat Ion Cotojman, preşedinte Federaţia Sindicală Hipocrat România.

În replică, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului de Urgenţă Craiova, Mădălina Ispas, spune că angajaţii au posibilitatea să dezinfecteze echipamentul în spital, dar recunoaşte că majoritatea preferă să îl spele acasă.

Potrivit Mădălinei Ispas, numărul infecţiilor asociate asistenţei medicale din spital „este normal” pentru că spitalul are un număr mare de pacienţi.

„Ţinând cont de complexitatea cazurilor şi de mărimea spitalului, numărul este redus. Pe anul trecut, la 53.528 de pacienţi, am avut 458 de infecţii intraspitaliceşti raportate. Din aceste cazuri de infecţii intraspitaliceşti, o parte au fost pacienţi transferaţi din alte spitale care au venit cu infecţiile deja dobândite. (…) Toate cadrele medicale sunt în pericol din cauza acestor infecţii. Pentru aceasta există anumite reguli: sunt măsurile universale, soluţiile dezinfectante care se folosesc şi spălatul pe mâini, dezinfectarea echipamentelor. Avem şi posibilitatea să dezinfectăm în spital echipamentul, dar eu personal, sinceră să fiu, aş prefera să mi-o spăl eu şi să mi-o dezinfectez eu, fără teama că aş putea duce ceva acasă. Adică, ştiu acasă ce fac eu”, a declarat Mădălina Ispas, director de îngrijiri medicale SJU Craiova.

Potrivit datelor furnizate de DSP Dolj, în luna ianuarie a acestui an, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Craiova a raportat doar trei cazuri de infecţii intraspitaliceşti, într-o singură secţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici