În premieră: MAI şi STS, obligate la daune URIAŞE pentru că nu au protejat viaţa unei femei ucisă de fostul concubin

MAI şi STS sunt obligate să plătească 150.000 de euro daune morale pentru lipsa de reacţie şi neluarea unor măsuri de protejare a vieţii, în cazul unei femei care a murit împuşcată de fostul concubin. Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu e definitivă.

10955 afișări
Imaginea articolului În premieră: MAI şi STS, obligate la daune URIAŞE pentru că nu au protejat viaţa unei femei ucisă de fostul concubin

MAI şi STS, obligate la daune de 150.000 de euro pentru că nu au protejat viaţa unei femei ucisă de fostul concubin

Potrivit deciziei Curţii de Apel Târgu Mureş, mai multe instituţii ale statului, între care Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale sunt obligate să plătească în total 150.000 de euro fiului şi părinţilor unei femei care a fost împuşcată în cap, de fostul concubin, cu o armă de vânătoare, în luna ianuarie a anului trecut.

Înainte de a fi ucisă, victima a depus mai multe plângeri împotriva bărbatului, în care susţinea că a fost ameninţată cu moartea şi, cu toate acestea, autorităţile nu i-au protejat viaţa.

TITLURILE ZILEI

Familia tinerei a fost reprezentată în instanţă de o echipă de avocaţi, formată din Roxana Talpeş, Raluca Colcieri, Oana Chiriţă şi Radu Chiriţă.

"În principiu este o decizie în premieră, dar nu este definitivă şi atunci aşteptăm. Sperăm să rămână neschimbată hotărârea pronunţată în apel. Ca şi durată a procesului, peste un an, undeva la un an şi jumătate, s-au audiat martori. Întemeierea acţiunii noastre a fost pe nerespectarea dreptului la viaţă al victimei, respectiv încălcarea articolului 2 al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Dreptul la viaţă, prin faptul că autorităţile nu au venit la timp în spirjinul victimei care a sunat la 112, care a formulat plângeri penale şi s-a ajuns la ce s-a ajuns până la urmă, nu i-a fost ocrotit dreptul la viaţă, pentru că dreptul la viaţă presupune ca persoana respectivă să fie apărată în concret şi nu este un drept iluzoriu. Părţi civile s-au constituit copilul şi părinţii victimei, raportat la relaţiile foarte apropiate dintre ei", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Roxana Talpeş, avocat în cadrul Societăţii de avocaţi „Chiriţă şi asociaţii”.

Avocatul Radu Chiriţă a scris pe blogul său că decizia Curţii de Apel Târgu Mureş este una dintre cele mai importante pe care le-a obţinut în carieră.

„Cred că este una dintre cele mai importante soluţii obţinute de firma pe care o conduc, dacă nu cea mai importantă. Am obţinut o grămadă de achitări, am câştigat la CEDO tot felul, am câştigat la CCR tot felul, am câştigat procese în care era vorba despre foarte mulţi bani etc. Totuşi, parcă niciodată nu m-am bucurat mai mult, gândindu-mă că acel copil – care are acum 6 ani – are poate o şansă în viaţă. Nu ştiu dacă îşi va mai aduce aminte vreodată de mama sa, nu ştiu dacă va vorbi vreodată cu tatăl său, nu cred că banii pe care îi va primi de la stat o să îi schimbe viaţa cu totul. Dar ştiu că măcar, prin hotărârea Curţii de Apel Tg. Mureş, statul român şi-a cerut scuze. I-a oferit o sumă de bani care să îi ajute pe bunicii care îl cresc şi i-a oferit speranţă că poate va ajunge într-o ţară în care instituţiile se comportă responsabil”, a scris Radu Chiriţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici