Încă opt substanţe pe lista produselor interzise în România

Ministerul Sănătăţii a adăugat pe lista celor 27 de substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope interzise în România alte opt substanţe identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii, a declarat joi ministrul Cseke Attila.

320 afișări
Imaginea articolului Încă opt substanţe pe lista produselor interzise în România

Încă opt substanţe pe lista produselor interzise în România

"Atenţionez că ori de câte ori va apărea o substanţă, un preparat sau plante identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii vom elabora acte normative pentru includerea lor pe lista produselor interzise în România", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a precizat că proiectul de completare a actului normativ, privind modificarea listei, va fi publicat în cel mai scurt timp pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică şi apoi supus spre aprobare Guvernului.

"Dacă mulţi credeau că abandonăm, vreau să vă asigur că vom continua lupta cu cei care atentează fără scupule şi fără discernământ la sănătatea populaţiei şi în special a tinerilor", a mai spus Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a făcut această precizare după alte opt substanţe noi cu efect psihoactiv au fost identificate în ultimele două luni de către experţi. Aceste opt substanţe noi se adaugă celor 27 şi nouă plante interzise deja în România.

Cseke Attila a mulţumit experţilor din Agenţia Naţionale a Medicamentului, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Facultăţii de Farmacie Bucureşti pentru eforturile făcute în vederea identificării, în timp real, a acestor produse, astfel încât acestea să fie interzise imediat.

"Pot spune că la acest capitol suntem chiar înaintea multor state din UE unde nu există un astfel de act normativ", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Guvernul a emis, în 10 februarie, OUG 6/2010 care interzice comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Peste 100 de kilograme de plante etnobotanice, peste o mie de pastile şi circa 4.500 de pliculeţe cu substanţe trecute pe lista celor interzise au fost ridicate de poliţiştii din întreaga ţară în cele zece zile în care proprietari "magazinelor de vise" erau obligaţi să-şi licideze stocurile, conform ordonanţei de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici