Incendiu puternic la Seminarul Teologic din Suceava. Mare parte din clădire a fost distrusă. Construcţia nu avea autorizaţie PSI. Primarul Sucevei: Elevii vor fi mutaţi la un colegiu din oraş - FOTO

Un incendiu puternic a izbucnit, joi dimineaţă, la clădirea Seminarului Teologic din Suceava, instituţie aflată în curtea Mănăstirii ”Sfântul Ioan cel Nou”, la faţa locului intervenind mai multe echipaje de pompieri.

2429 afișări
Imaginea articolului Incendiu puternic la Seminarul Teologic din Suceava. Mare parte din clădire a fost distrusă. Construcţia nu avea autorizaţie PSI. Primarul Sucevei: Elevii vor fi mutaţi la un colegiu din oraş - FOTO

Incendiu puternic la Seminarul Teologic din Suceava. Mare parte din clădire a fost distrusă. Construcţia nu avea autorizaţie PSI. Primarul Sucevei: Elevii vor fi mutaţi la un colegiu din oraş (Imagine: Tiberiu Bujdei/Mediafax Foto)

UPDATE - Primarul Sucevei: Elevii Seminarului Teologic ars în incendiu vor fi mutaţi la un colegiu din oraş

Primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că elevii Seminarului Teologic distrus în incendiul izbucnit joi dimineaţă vor fi mutaţi în spaţiile libere ale Colegiului "Petru Muşat" din Suceava şi că vor fi alocate fonduri pentru reconstrucţia acestui seminar.

Lungu a declarat corespondentului MEDIAFAX că incendiul care a distrus Seminarul Teologic reprezintă ”o tragedie”, dar că important este că nu au fost victime, în condiţiile în care elevii erau la cursuri şi au reuşit să iasă singuri din clădire.

"Prioritatea zero a Primăriei este un nou spaţiu pentru funcţionarea seminarului", a spus primarul.

El a precizat că a discutat cu reprezentanţii Colegiului ”Petru Muşat” din municipiu, unde seminarul a mai funcţionat şi că există spaţii disponibile.

"Voi propune Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor să se mute în spaţiile din acest colegiu", a mai spus primarul Sucevei.

El a mai afirmat că la fundamentarea bugetului local pentru anul 2015 va propune alocarea unei sume consistente pentru reconstrucţia seminarului şi că va face demersuri şi la Guvern pentru alocarea de fonduri în vederea construirii unui nou spaţiu pentru funcţionarea acestui seminar.

Şeful ISU Suceava: Clădirea Seminarului Teologic care a ars în incendiu nu avea autorizaţie PSI

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Ion Burlui, a declarat, joi, că imobilul în care funcţiona Seminarul Teologic din Suceava şi care a ars în incendiul izbucnit joi dimineaţă nu avea autorizaţie pentru securitatea la incendiu.

"Construcţia nu avea autorizaţie din punct de vedere al securităţii la incendiu", a declarat Burlui.

El a spus că această construcţie, formată din demisol, parter şi mansardă, cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, a ars în totalitate.

Potrivit sursei citate, intervenţia pentru lichidarea focului, care risca să se extindă şi la Mănăstirea ”Sfântul Ioan cel Nou”, a fost dificilă pentru că toţi hidranţii din zonă erau îngheţaţi şi a fost nevoie ca autospecialele pompierilor să se alimenteze din oraş cu apă.

Şeful ISU Suceava a mai precizat că din relatările martorilor reiese că incendiul ar fi izbucnit din zona blocului alimentar, dar cauza urmează să fie stabilită după lichidarea focului.

Incendiul la clădirea Seminarului Teologic din municipiul Suceava, instituţie aflată în curtea Mănăstirii ”Sfântul Ioan cel Nou”, a fost anunţat în jurul orei 9.00, iar primele informaţii arătau că focul a izbucnit, cel mai probabil, de la tabloul electric al imobilului.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Alin Găleată, declara că incendiul s-a extins şi la patru garaje care aparţin unor persoane private şi care au fost mistuite de foc.

"Când am ajuns la faţa locului era cuprinsă de incendiu întreaga clădire. Clădirea era construită din lemn, iar incendiul se manifesta cu flacără violentă. Afară e foarte frig, iar hidranţii din zonă sunt îngheţaţi. La un moment dat, din cauza căldurii foarte mari degajate de foc, autospecialele de pompieri au fost retrase, iar intervenţia pompierilor a fost şi ea foarte dificilă tot din cauza căldurii degajate", afirma reprezentantul ISU Suceava.

Potrivit acestuia, la ora izbucnirii incendiului în clădirea Seminarului Teologic se aflau 59 de elevi, cadre didactice şi personal auxiliar, care au reuşit să iasă din imobil, fără ca vreo persoană să fie rănită.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolitul Dosoftei” a fost înfiinţat în anul 1991, aici studiind peste 200 de elevi, repartizaţi în şase clase de învăţământ la zi filieră vocaţională, profil teologic, specializarea pastorală şi trei clase de învăţământ cu frecvenţă redusă filieră teoretică, profil uman, specializarea filologie, potrivit site-ului instituţiei de învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici