INS: În anul 2023, 202,4 mii persoane inactive doreau să lucreze

  • În anul 2023, 202,4 mii persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul.
  • Numărul şomerilor a fost de 455,6 mii persoane.
90 afișări
Imaginea articolului INS: În anul 2023, 202,4 mii persoane inactive doreau să lucreze

INS: În anul 2023, 202,4 mii persoane inactive doreau să lucreze

Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2023 de 1,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 202,4 mii persoane, în scădere cu 0,4% faţă de anul anterior.

În anul 2023, numărul şomerilor BIM (Biroul Internaţional al Muncii) a fost de 455,6 mii persoane.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6235,4 mii persoane), 202,4 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 0,7 mii faţă de anul precedent).

Dintre acestea, 195,3 mii persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.

În anul 2023, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,4%.

7,1 mii persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul.

De reţinut faptul că în anul 2023, 99 de mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,2% din populaţia activă, 1,3% din populaţia ocupată şi 35,6% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 11,0 mii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici