Intermediar în procesul permiselor din Argeş, filmat când îi făcea instructajul unui candidat

Un film cu un inculpat trimis în judecată de DNA în calitate de intermediar în procesul permiselor eliberate fraudulos în judeţul Argeş în care acesta apare în timp ce îi făcea "instructajul" fraudării examenului unui candidat a fost vizionat la termenul de luni de la Curtea de Apel Târgu Mureş.

370 afișări
Imaginea articolului Intermediar în procesul permiselor din Argeş, filmat când îi făcea instructajul unui candidat

Intermediar în procesul permiselor din Argeş, filmat când îi făcea instructajul unui candidat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

În filmuleţ, realizat cu camera ascunsă de investigatorul sub acoperire Cătălin Eugen Chirilă, inculpatul Eduard Constantin Dumitrescu, zis "Bandy", îi explică unui candidat la obţinerea frauduloasă a permisului auto pentru mai multe categorii, cum să procedeze.

Astfel, acesta îl îndeamnă pe candidatul Adrian Albu să declare în fals că a făcut şcoala de şoferi la "Cri-Mar Auto Company SRL" cu instructorul "Ciripan Cristian" (în realitate, acesta se numeşte Ion Ciripan, fiind inculpat în acelaşi dosar) şi îi indică chiar o anumită perioadă, de asemenea fictivă, în care acesta ar fi urmat respectivele cursuri: "Asta o vei scrie şi la examen, că acolo ai făcut şcoala".

După aceasta, "Bandy" îi prezintă candidatului un chestionar, atrăgându-i atenţia că are răspunsurile gata bifate şi îl îndeamnă să completeze, la examen, chestionarul primit, "după rebusul rezolvat aici", dar să nu îl predea imediat, ci doar unui anumit examinator.

În schimb, "Bandy" a cerut un avans de 1.000 de euro, pentru a se ocupa de întocmirea dosarului, restul până la 4.500 de euro urmând să fie achitaţi ulterior.

Totodată, acesta i-a spus candidatului că nu ştie exact când îi poate aranja obţinerea frauduloasă a carnetului de conducere, pentru că la SPRCPCIV Argeş tocmai avea loc un control, dar îi relatează că a primit indicaţii de la cei cu care lucra ca să "strângă oameni", "pentru când se va da drumul" .

La un moment dat, Bandy i-a spus chiar investigatorului sub acoperire că se mai poate "ocupa" şi de alţi candidaţi, avertizându-l însă: "Dar să nu vii cu analfabeţi".

Magistratul Mihaela Creţu a precizat că în acest dosar se vor da termene în continuare la Curtea de Apel Târgu Mureş atât marţi, cât şi miercuri.

Judecarea dosarului permiselor din Argeş a început la Curtea de Apel Târgu Mureş în 15 ianuarie 2009, în cursul lunii mai a anului trecut reuşindu-se finalizarea audierii tuturor celor 28 de inculpaţi. Ulterior, Curtea de Apel Târgu Mureş a procedat la iniţierea confruntărilor.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006 - iunie 2008 în judeţul Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş.

Membrii acestui grup şi-au asumat mai multe "îndatoriri", respectiv racolarea persoanelor din mai multe judeţe interesate să obţină permisul de conducere, prin coruperea unor funcţionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidaţi, falsificarea documentelor necesare schimbării domiciliului, facilitarea promovării, în mod ilegal, a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Paisprezece persoane arestate în dosarul permiselor din Argeş, între care foştii şefi ai Serviciului Permise Gheorghe Codruţ Vlăsceanu şi Vasile Voinea, au fost eliberate, în 7 august 2009, din Penitenciarul Târgu Mureş, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie le-au admis recursurile declarate împotriva unei încheieri a Curţii de Apel Târgu Mureş.

Celelalte opt persoane care au rămas închise au fost eliberate la sfârşitul lunii august 2009, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia de eliberare dată de Curtea de Apel Târgu Mureş. Atunci, măsura arestării preventive a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi ţara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici