Întrebările pe care judecătorii CSM le pun în scrisoarea adresată Comisiei Europene

Secţia pentru Judecători a CSM a stabilit, în urma şedinţei de marţi, să transmită o scrisoare Comisiei Europene prin care cere lămuriri privind solicitarea din 2012 a instituţiei legată de evoluţia unor dosare de corupţie. Magistraţii vor trimite şi Ministerului Justiţiei o cerere de clarificare.

1783 afișări
Imaginea articolului Întrebările pe care judecătorii CSM le pun în scrisoarea adresată Comisiei Europene

Întrebările pe care judecătorii CSM le pun în scrisoarea adresată Comisiei Europene

„Prin hotărârea nr. 237 pronunţată azi, 27 martie 2018, Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului, convinsă fiind de rolul Comisiei Europene în evaluarea progreselor României în domeniul justiţiei, ţinând cont de ampla dezbatere determinată de apariţia în spaţiul public a documentului datat 10 octombrie 2012, trimis Ministerului Justiţiei de către Comisie, a apreciat ca utilă transmiterea unei scrisori acestui organism european, în vederea lămuririi exacte a sensului solicitărilor cuprinse în paragrafele 18 şi 20, aceste informaţii fiind menite să înlăture orice speculaţii în această privinţă. Totodată s-a hotărât transmiterea unei solicitări Ministerului Justiţiei, în vederea comunicării oricăror clarificări în legătură cu documentul menţionat, inclusiv cu privire la instanţele angrenate în procedurile de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, se arată în decizia de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Precizarea vine după ce judecătoarea Gabriela Baltag a cerut, marţi, în şedinţă, ca Secţia pentru Judecători a CSM să ceară explicaţii din partea Comisiei Europene referitor la solicitarea din 2012 a instituţiei legată de evoluţia unor dosare de corupţie.

Gabriela Baltag a precizat că este important de ştiut dacă au existat solicitări concrete care să vizeze dosare aflate pe rolul instanţelor.

"Pornind de la acest document al Comisiei Europene din 10.10.2012, este important de ştiut dacă în cazul misiunilor MCV au existat solicitări concrete care să vizeze dosare aflate pe rolul instanţelor noastre. Ar fi o solicitare. În caz afirmativ, care a fost fundamentul acestor solicitări care au un vădit potenţial de înfrângere a independenţei judecătorilor? O altă întrebare - care a fost sursa listelor nominale? Dacă autorităţile române solicitate au răspuns şi în ce modalitate? Este foarte interesant de aflat aceste lucruri”, a spus Gabriela Baltag.

Judecătorul a propus, de asemenea, ca Secţia pentru Judecători să revină cu o cerere către Ministerul Justiţiei, pentru ca instituţia să precizeze dacă sunt instanţe unde reprezentanţii Comisiei Europene au purtat discuţii punctuale în cadrul misiunilor.

"Dacă e adevărat, să ne confirme ministrul Justiţiei acest aspect şi pe urmă vom putea vedea ce se întâmplă mai departe", a mai precizat Baltag.

Judecătorul Andreea Chiş s-a opus suplimentării ordinii de zi cu această solicitare.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerinţe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat de Antena 3. Unul dintre puncte prevede descrierea situaţei si stabilirea paşilor de urmaţi în cazuri de corupţie cunoscute, fiind date şi nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu. Comisia Europeană a transmis, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, că documentul din 2012, în cadrul MCV, face parte din schimburile tehnice uzuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici