Investiţiile în inovaţie creează noi locuri de muncă

Cei mai mulţi lideri de opinie de la Bruxelles (peste 85 la sută), care au participat la un studiu al GE privind inovaţia în Uniunea Europeană, sunt de părere că investiţiile în inovaţie sunt cea mai bună modalitate de a crea noi locuri de muncă în UE.

45 afișări
Imaginea articolului Investiţiile în inovaţie creează noi locuri de muncă

Investiţiile în inovaţie creează noi locuri de muncă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Aproape 250 de lideri de opinie din Bruxelles au participat la studiul "Barometrul inovaţiei GE", realizat de StrategyOne, care a fost publicat înainte de prezentarea Strategiei Comisiei Europene privind Inovaţia, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al GE.

Studiul, asociat al "Competiţiei ecomagination", a fost lansat de către Comisarul European pentru Cercetare, Inovaţie şi Ştiinţă, Maire Geoghegan-Quinn, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Bruxelles, găzduit de europarlamentarul Sean Kelly.

"Competiţia ecomagination", în valoare de 160 de milioane de euro, este derulată de GE la nivel global şi reprezintă o initiaţivă menită să contribuie la accelerarea dezvoltării tehnologiei printr-o colaborare deschisă. Ea a fost lansată în luna iulie, atrăgând aproape 2.000 de înscrieri, dintre care 250 din Europa. Competiţia se încheie la sfârşitul lunii septembrie.

Conform rezultatelor studiului, 90 la sută dintre liderii de opinie intervievaţi au spus că inovaţia este principalul factor în crearea unei economii mai competitive şi ecologice, iar 86 la sută consideră că investiţiile în inovaţie reprezintă cea mai bună reprezintă cea mai bună modalitate de a crea noi locuri de muncă în UE.

Industria energetică, sectorul ce creează cele multe locuri de muncă

Totodată, 91 la sută dintre respondenţi au spus că şi-ar dori ca UE să folosească fondurile structurale pentru accelerarea procesului de adoptare a produselor şi serviciilor inovatoare, iar 78 la sută cred că industria energetică ar putea fi sectorul ce creează cele mai multe locuri de muncă, dacă ar fi sprijinită printr-o politică de inovaţie îmbunătăţită.

Sectorul medical s-ar situa pe locul doi, potrivit liderilor de opinier, iar telecomunicaţiile pe locul al treilea.

În plus, 83 la sută din participanţii la studiu consideră că parteneriatul public-privat este esenţial pentru construirea unei Europe mai inovatoare, iar numai 41 la sută sunt de părere că sistemele IP actuale permit dezvoltarea inovaţiei.

Liderii de opinie europeni pledează, de asemenea, pentru crearea unui brevet UE unic.

Dincolo de creşterea economică, se consideră că inovaţia dispune de potenţialul necesar pentru a permite îmbunătăţirea mai multor dimensiuni ale vieţii cetăţenilor Uniunii Europene, în special în ceea ce priveşte locurile de muncă, sănătatea şi calitatea mediului.

Totodată, analizând barierele aflate în calea absorbţiei fondurilor structurale, studiul a arătat că 88 la sută dintre participanţi reclamă "procedurile birocratice care au dus la încetinirea ratei de absorbţie", 64 la sută au menţionat lipsa de experienţă sau competenţă la nivel local, în timp ce 63 la sută au subliniat incapacitatea statelor membre de a asigura fondurile corespunzătoare. De asemenea, aproape 50 la sută dintre participanţi consideră că principalul motiv este lipsa proiectelor sau incapacitatea de a identifica proiecte.

Studiul mai arată că participanţii sunt preocupaţi privind apetitul insuficient pentru capitalul de risc în administrarea fondurilor şi de faptul că procedurile birocratice îi împiedică pe "jucători" să aloce şi să folosească eficient resursele disponibile, astfel încât să sprijine inovaţia. În 2009, Biroul European de Brevete a acordat 52.000 de brevete, cu 13 la sută mai puţin decât în 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici