Ioana Maria Vlas: Voi scrie o carte despre Târgşor, vreau să ajut femeile din puşcărie

Fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a declarat, miercuri seară, la ieşirea din penitenciar, că vrea să ajute femeile din puşcărie şi că printre primele lucruri pe care vrea să le facă după eliberare este să scrie o carte despre poveştile de la Târgşor.

190 afișări
Imaginea articolului Ioana Maria Vlas: Voi scrie o carte despre Târgşor, vreau să ajut femeile din puşcărie

Ioana Maria Vlas: Voi scrie o carte despre Târgşor, vreau să ajut femeile din puşcărie (Imagine: Petrica Tanase/Mediafax Foto)

Întrebată ce va face în continuare, Vlas a spus că vrea să îi ajute pe oamenii aflaţi în penitenciar.

"Mă apuc să ajut puşcăria", a afirmat Vlas, precizând că va cere ajutorul presei pentru acest lucru.

Ea a mai spus că va scrie o carte despre Penitenciarul Târgşor şi despre poveştile de acolo, arătând că a avut relaţii foarte bune cu deţinutele alături de care a stat.

"Sunt oameni necăjiţi. Fură pentru că sunt în mizerie cumplită", a afirmat Vlas.

Ea a mai spus că datorită pregătirii sale are o şansă la ieşirea din penitenciar, însă nu acelaşi lucru se întâmplă cu celelalte deţinute, care odată eliberate nu sunt angajate de nimeni şi atunci recidivează, fiind obligate să fure din nou.

Întrebată pentru ce sunt condamnate deţinutele cu care a împărţit celula, Vlas a spus că majoritatea sunt acuzate de omor, ţinând însă să precizeze că acestea sunt "foarte cuminţi".

"Multe femei fac asta pentru că nu au altă alternativă. Ce aţi face dacă aţi fi bătute zi de zi de un animal beat? Aţi lua ceva şi aţi da şi voi", a spus Vlas, precizând că se va implica într-un proiect privind atelierele ocupaţionale pentru deţinute şi că peste două săptămâni va veni în vizită la Târgşor.

Întrebată despre poezii, Ioana Maria Vlas a spus că le-a scris pentru că a crezut şi crede că deţinutele pot fi ajutate dacă li se oferă şansa să gândească frumos.

Fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a fost eliberată, miercuri, din Penitenciarul Târgşor, unde era încarcerată, după ce Tribunalul Prahova a respins recursul procurorilor Parchetului Judecătoriei Ploieşti, care ceruseră menţinerea stării de arest.

Ioana Maria Vlas mai avea de executat peste o mie de zile de închisoare.

În 29 septembrie, Judecătoria Ploieşti a admis contestaţia depusă de Ioana Maria Vlas împotriva deciziei Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Târgşor, întrunită în 14 septembrie, comisie care decisese să amâne cu două luni eliberarea condiţionată a lui Vlas.

Astfel, instanţa a dispus punerea în libertate condiţionată a Ioanei Maria Vlas, însă decizia a fost atacată de către procurori.

Potrivit legii, deţinuţii cu vârste de peste 55 de ani şi care au de executat pedepse mai mici sau egale cu zece ani pot beneficia de liberare condiţionată înainte de expirarea termenului pedepsei, dacă au efectuat o treime din pedeapsă, Ioana Maria Vlas îndeplinind aceste condiţii.

În 20 aprilie, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primite în dosarele FNI şi FNA, de zece, respectiv, opt ani de detenţie. În urma admiterii acestei cereri, Ioana Maria Vlas urmează să efectueze zece ani de detenţie, din care se scad perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009.

În penitenciar, Ioana Maria Vlas a câştigat premiul trei la Concursului Naţional de Creaţie Literară al persoanelor private de libertate, intitulat "Poezie de puşcărie".

"Tupilată-n patru colţuri/Aruncată-n câmp deschis/Zace comatos pârnaia/Între trezire şi vis ", este un fragment dintr-o creaţie a sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici