Irina Jianu, eliberată pentru că a participat la programe educaţionale şi nu a fost sancţionată

Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost eliberată condiţionat, după ce a executat o treime din pedeapsă, pentru că a participat la programe educaţionale, a avut un comportament bun şi nu a fost sancţionată niciodată, arată Tribunalul Bacău în motivarea deciziei.

84 afișări
Imaginea articolului Irina Jianu, eliberată pentru că a participat la programe educaţionale şi nu a fost sancţionată

Irina Jianu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Din actele şi lucrările dosarului rezultă că a avut un comportament bun faţă de personal şi colegii săi, cu care a relaţionat foarte bine, a fost recompensată de trei ori şi nu a fost niciodată sancţionată disciplinar, a participat în mod constant la numeroase programe educaţionale, ceea ce i-a adus 30 de zile câştigate ca urmare a muncii prestate, aspecte ce denotă stăruinţa condamnatei", a scris judecătorul de la Tribunalul Bacău, în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a Irinei Jianu.

Magistratul a apreciat că timpul în care Irina Jianu a trebuit să rămână în detenţie "nu se raportează la gravitatea faptei comise, care a fost analizată la momentul individualizării pedepsei care i-a fost aplicată, ci la îndeplinirea cumulativă a dispoziţiilor legale ce reglementează instituţia liberării condiţionate".

Instanţa a ţinut cont şi de faptul că Irina Jianu are peste 60 de ani, motiv pentru care ea a putut fi eliberată condiţionat după executarea unei treimi din pedeapsa de şase ani şi nouă luni închisoare, primită în urma condamnărilor din dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian".

De asemenea, Irina Jianu a scris în penitenciar lucrarea "Evoluţia structurilor de rezistenţă de-a lungul timpului", care conţine detalii tehnice, planşe şi scheme referitoare la modul în care au evoluat structurile de rezistenţă ale construcţiilor, începând cu zidul dacic şi terminând cu zgârie-norii.

Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii" şi la patru ani în cazul "Zambaccian", plus un spor de nouă luni, a fost eliberată condiţionat în 13 ianuarie, după ce a ispăşit doi ani şi jumătate din pedeapsă. Irina Jianu era încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012.

Jianu a reuşit să îi convingă pe magistraţi că trebuie eliberată întrucât are peste 60 de ani, iar legea îi permite să execute doar o treime din pedeapsă. Un alt argument prin care Jianu a reuşit să îi determine pe magistraţi să o elibereze a fost buna purtare, dar şi faptul că a redactat o lucrare ştiinţifică.

În 15 octombrie 2014, instanţa supremă a condamnat-o pe Irina Jianu la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei lui Miron Mitrea, decizia nefiind definitivă. În acelaşi dosar, Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici