Istoria şi Geografia României vor fi predate în limba maternă doar la ciclul primar

Deputaţii din Comisia de învăţămant, au stabilit, miercuri, că disciplinele Istoria românilor şi Geografia României pot fi predate în limbile materne ale minorităţilor naţionale doar la ciclul primar, cele două materii urmând să fie predate obligatoriu în limba română la gimnaziu şi liceu.

125 afișări
Imaginea articolului Istoria şi Geografia României vor fi predate în limba maternă doar la ciclul primar

Istoria şi Geografia României vor fi predate în limba maternă doar la ciclul primar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia a adoptat, după o pauză de consultări de 10 minute, cu 16 voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi o abţinere, un amendament al PSD+PC şi PNL care prevede că în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale Istoria românilor şi Geografia României vor fi predate în limba română la nivel gimnazial şi liceal, putând fi predate în limba maternă la nivel primar.

Potrivit amendamentului formulat de Anghel Stanciu , Doina Burcău şi Adriana Sfătoiu, alineatul 1 al articolului 37 va stipula că, "în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepţia disciplinei Limba şi literatura română, şi Istoria românilor şi Geografia României, în învăţământul gimnazial şi liceal".

Varianta Guvernului prevedea că, "în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepţia disciplinei Limba şi literatura română".

Deputaţii au motivat că această prevedere este necesară pentru a explica faptul că "în învăţământul primar elevii aparţinând minorităţilor naţionale nu au sufuciente cunoştinţe de limba română pentru a studia Istoria românilor şi Geografia României la clasa a IV-a în limba română".

"Pentru învăţământul primar trebuie lăsate şi Istoria şi Georgrafia în limba maternă pentru elevii minorităţilor, pentru că nu înţeleg atât de bine limba română, dar pentru învăţământul gimnazial şi liceal este o cale prin care îi ajutăm să-şi însuşească mai bine limba română. În clasele primare, limba română se învaţă ca o limbă străină", a spus fostul ministru Ecaterina Andronescu.

În afară de primul alineat al articolului 37, deputaţii au mai adoptat articolul 36 cu o serie de amendamente.

Celelalte alineate au fost menţinute în forma propusă de Executiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici