Jean-Paul Wahl: România nu este suficient recunoscută şi reprezentată în rândul francofoniei

Preşedintele regiunii Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei, Jean-Paul Wahl, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că România nu este suficient de recunoscută şi reprezentată în rândul francofoniei, apreciind că ţara noastră ar trebui să ocupe un loc important în acest cadru.

343 afișări
Imaginea articolului Jean-Paul Wahl: România nu este suficient recunoscută şi reprezentată în rândul francofoniei

Jean-Paul Wahl: România nu este suficient recunoscută şi reprezentată în rândul francofoniei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Wahl, care participă la Suceava, la Conferinţa preşedinţilor din Adunarea Parlamentară a Francofoniei din regiune Europa, a declarat, într-o conferinţă de presă, că scopul întâlnirii este cel de examinare a situaţiei francofoniei.

"Francofonia nu este doar apărarea limbii franceze, dar este o forţă care reuneşte ţările care au ca limbă oficială limba franceză, dar şi care au o tradiţie istorică şi culturală şi legături cu cultura şi civilizaţia franceză", a spus Wahl.

El a menţionat că francofonia nu se rezumă doar la cultură, ci este şi "o forţă economică şi o forţă politică".

Întrebat de situaţia actuală a francofoniei, Jean-Paul Wahl a spus: "Francofonia ar trebui să o ducă mai bine. De asta suntem aici".

Parlamentarul francez a menţionat că în cadrul lucrărilor s-au purtat discuţii cu reprezentanţi ai diverselor instituţii din România, cu parlamentari şi miniştri, iar sentimentul este că România nu este suficient reprezentată în rândul francofoniei.

"Avem sentimentul că România nu este suficient de recunoscută şi reprezentată în sânul francofoniei. Sunt convins că dintre toate ţările, în afară de cele care au franceza ca limbă oficială, România este cea care împărtăşeşte cel mai bine şi este mai apropiată de cultura şi civilizaţia franceză", a spus Wahl.

El a menţionat că în acest an a început o acţiune la nivel mondial de consolidare a rolului ţărilor care nu au ca limbă oficială franceza, dar care vibrează şi au legături culturale şi istorice cu Franţa.

"În acest context, al Uniunii Europene, este evident că România trebuie să ocupe un loc important şi cu mai multă vizibilitate", a mai spus preşedintele regiunii Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei.

Şefii delegaţiilor parlamentare la Adunarea Parlamentară a Francofoniei din peste douăzeci de ţări europene participă, sâmbătă şi duminică, la Suceava, la o conferinţă privind intensificarea demersurilor de promovare a valorilor francofone în Europa Centrală şi de Est.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici