Judecarea cererii procurorului Mihaela Iorga de suspendare a deciziei de revocare din DNA, amânată

Cererea procurorului Mihaela Iorga de suspendare a deciziei de revocare din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) se va judeca în 13 septembrie, după ce Curtea de Apel Bucureşti a amânat cauza, întrucât avocatul parchetului nu a studiat actele existente la dosar.

102 afișări
Imaginea articolului Judecarea cererii procurorului Mihaela Iorga de suspendare a deciziei de revocare din DNA, amânată

Judecarea cererii procurorului Mihaela Iorga de suspendare a deciziei de revocare din DNA, amânată

Joi, la Curtea de Apel Bucureşti, a fost programată discutarea dosarului în care procurorul Mihaela Iorga a contestat decizia de revocare din DNA, semnată de către şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi. Discutarea cazului a fost amânată pentru 13 septembrie, pentru ca avocatul din partea DNA să aibă timp să ia cunoştinţă documentaţia depusă la dosar.

„Da, este un defect de citare. Nici noi nu am fost citaţi, am remarcat dosarul ca şi voi, pe portal. Ne-am gândit să-l susţinem astăzi, însă pârâta nu a fost în măsură să depună întâmpinare, abia ieri a intrat în posesia unei copii introductive. (...) Ordinul (de revocare, n.r.) este motivat lapidar, toate numele sunt obliterate, nu poţi înţelege, ca terţ, nefiind intern al acestei afaceri, exact cum au stat lucrurile. Asta cred că este şi problema judecătorului de şedinţă - dacă se apleacă asupra acestui dosar, nu poate înţelege exact cum au stat lucrurile. Este şi o obligaţie pe care dânsul a impus-o DNA-ului, să producă toată documentaţia care a stat la baza acestui ordin de revocare. Cu această ocazie, o vom vedea şi noi”, a declarat avocatul Mihaelei Moraru-Iorga, Ionuţ Dobrinescu.

Avocatul a mai spus că procurorul pe care-l reprezintă este nemulţumit de ordinul de revocare şi este de părere că există şi aspecte de neconstituţionalitate în cadrul acestuia.

„Ar fi aspectul mai profund, mai teoretic al acestei afaceri interne ale DNA-ului, şi anume modalităţile de revocare a unui procuror şi atingerile aduse stabilităţii funcţiei procurorului. (...) Este dramatic pentru cariera unui procuror ca, peste noapte, să fie revocat, să i se interzică accesul la propriile documente şi la propriile dosare, nemaiputând să formeze apărări din interior. Pur şi simplu, exclus din legile interne ale DNA-ului şi trimis, printr-o hotărâre a secţiei de procurori, să-şi reia activitatea la Bacău ca procuror de judecătorie, unde nici măcar nu sunt posturi vacante”, a mai declarat apărătorul Mihaelei Moraru-Iorga.

Pe 5 iulie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a semnat ordinele de revocarea a procurorilor Mihaela Moraru şi Doru Ţuluş, după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil solicitarea. Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru motivul că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”. Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei whatsapp.

„S-a întâmplat să primesc un denunţ pe email şi care a fost fotografiat şi transmis pe whatsapp.(...) Codul de procedură penală prevede că denunţul poate fi formulat sub orice formă: o adresă, un memoriu, un denunţ, o declaraţie. El trebuie să fie scris, semnat personal şi poate fi transmis pe orice formlă: pe fax, pe mail, prin poştă, printr-un avocat, deci nu văd nicio cauză de nulitate”, spunea la acea vreme Moraru Iorga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici