Judecătoria Vaslui va decide asupra validării rezultatelor referendumului de la Pungeşti

Instituţia Prefectului judeţului Vaslui a transmis către Judecătoria Vaslui o cerere de validare a referendumului de duminică din Pungeşti referitor la demiterea primarului localităţii Mircia Vlasă, solicitarea având termen de judecată marţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Share pe Facebook 875 afişări

Judecătoria Vaslui va decide asupra validării rezultatelor referendumului de la Pungeşti

„Pe rolul Judecătoriei Vaslui a fost înregistrată luni, 21 martie, o cerere formulată de Instituţia Prefectului – judeţul Vaslui, prin care se solicită validarea rezultatelor referendumului local asupra demiterii primarului comunei Pungeşti, judeţul Vaslui din data de 20.03.2016. Cauza a fost repartizată aleatoriu şi are termen de judecată la 22.03.2016”, a precizat judecătorul Cătălina Darie, din cadrul Biroului de informare şi relaţii publice.

Aproximativ 50 de localnici din Pungeşti s-au adunat luni în faţa Prefecturii Vaslui, solicitând validarea referendumului din localitate cu o prezenţă de 30%, dar şi demiterea primarului Mircia Vlasă.

Anterior, prefectul Daniel Olteanu solicitase timp de consultări, pentru a stabili care dintre legi se aplică pentru validarea referendumului, cea care prevede o prezenţă de 50% +1 sau Legea 3/2000, care prevede o prezenţă de doar 30%.

Preşedintele Biroului Electoral Central Pungeşti, judecătorul Neculai Burlibaşa, a precizat că referendumul va fi validat numai dacă prezenţa la vot va fi de 50%+1, invocând Legea administraţiei publice locale.

Din cei aproximativ 2.500 de alegători înscrişi pe liste, 34,3% au fost prezenţi la referendum, iar majoritatea a votat pentru demiterea primarului, Mircia Vlasă.

Prefectura Vaslui a fost obligată să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungeşti după ce, în 2013, mai mulţi localnici au cerut acest lucru, depunând documente în acest sens, întrucât edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist.

Curtea de Apel Braşov a dispus ca Prefectura Vaslui să organizeze un referendum pentru demiterea primarului comunei vasluiene Pungeşti, Mircia Vlasă, decizia instanţei fiind definitivă.

Peste o mie de persoane au depus la Prefectura Vaslui, în noiembrie 2013, documentele prevăzute de lege pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului din Pungeşti, Mircia Vlasă, pe motiv că acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist.

În solicitarea depusă la Prefectura Vaslui, oamenii susţineau, între altele, că primarul nu le mai reprezintă interesele, în condiţiile în care nu i-ar fi consultat cu privire la explorarea gazelor de şist în comună. Mai mult decât atât, semnatarii cererii susţineau că primarul Mircia Vlasă a concesionat către firma Chevron suprafaţa de 1,92 hectare de teren, pe care compania petrolieră ar fi urmat să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

De asemenea, mai multe organizaţii neguvernamentale au formulat plângeri împotriva Prefecturii Vaslui, condusă la acea vreme de Radu Renga, schimbat din funcţie de Guvern în martie 2014 şi înlocuit cu Andrei Puică.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
REFERENDUM ,
PUNGEŞTI ,
INSTANŢĂ
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.