Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, în cazul în care Iohannis nu aplică decizia CCR: E problema puterilor în stat/ Ce spune despre termenul pe care îl are preşedintele pentru revocarea lui Kovesi

Petre Lăzăroiu, judecător CCR, a declarat că instituţia din care face parte nu i-a dat un termen preşedintelui în care să emită decretul de revocare a şefei DNA deoarece se merge pe colaborarea loială între autorităţi, dar dacă va refuza acest lucru, devine o problemă a puterilor în stat.

4779 afișări
Imaginea articolului Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, în cazul în care Iohannis nu aplică decizia CCR: E problema puterilor în stat/ Ce spune despre termenul pe care îl are preşedintele pentru revocarea lui Kovesi

Petre Lăzăroiu, în cazul în care Klaus Iohannis nu aplică decizia CCR: Este problema puterilor în stat

"Avem preşedinte, avem guvern, avem Parlament. E problema puterilor în stat. Nu este problema CCR. În momentul când nu pui în aplicare o decizie CCR, atunci te situezi în afara Constituţiei. Noi nu i-am dat un termen preşedintelui, pentru că nici legea nu prevede un termen. Pentru că aici se porneşte de la colaborarea loială între autorităţi. Dacă vrei să găseşti un termen, nu-l poţi găsi decât prin asemănare cu alte situaţii. De pildă, excepţiile de neconstituţionalitate, dacă în 45 de zile Parlamentul nu pune în acord cu decizia CCR, atunci acel text dispare. Efectele decizie CCR există, pentru că, chiar dacă Parlamentul nu a pus în aplicare, textele au dispărut. Mai avem controlul care vine de la promulgarea legii, că preşedintele trebuie să promulge în 10 zile", a declarat Petre Lăzăroiu, judecător CCR, la Antena 3.

Acesta a mai spus că nu este normal ca o ţară să fie condusă de un ONG, făcând referire la VedemJust, organizaţia care a cerut preşedintelui revocarea sa.

"Asta m-am întrebat şi eu: oare o ţară trebuie să fie condusă de ONG-uri, pentru că suveranitatea aparţine poporului român? Şi Constituţia mai spune că nicio persoană, niciun grup de persoane nu poate exercita suveranitate în nume propriu. Aici este statul de drept, aici este democraţia. Despre deciziile CCR, spune în Constituţie, că de la data publicării sunt obligatorii", a mai spus Lăzăroiu.

Judecător CCR, despre un posibil referendum: S-ar ajunge la un absurd

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat, legat de posibilitatea organizării unui refrendum de către preşedintele Klaus Iohannis, că problema ridicată, adică demiterea Laurei Codruţa Kovesi, nu ar putea fi temă, deoarece nu poţi întreba poporul dacă sacrifici o instituţie pentru un om.

"N-are temei nici legal, nici constitutional, că nu întrebi prin referendum dacă e bine să o demiţi sau să nu o demiţi pe Kovesi. S-ar ajunge la un absurd. Pui o întrebare poporului, dacă o instituţie este sacrificată pentru un om. Nimeni nu contestă rolul constitutional al DNA. Nimeni nu ar putea să spună, domnule nu mai vrem DNA. Toată lumea să spună vrem să existe DNA, vrem să luptăm împotriva corupţiei, dar nu se poate pune în discuţie revocarea. Ea s-a decis", a declarat Petre Lăzăroiu, judecător CCR, la Antena 3.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va spune ce decizia a luat, după hotărârea CCR privind emiterea decretului de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, într-un termen rezonabil.

CCR a publicat în 7 iunie motivarea în cauza privind conflictul instituţional preşedinte- ministrul Justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici