Judecătorul din procesul privind mandatul şefului Statului Major al Apărării cere să fie înlocuit

Magistratul Curţii de Apel Bucureşti care judecă procesul dintre Ministerul Apărării Naţionale şi Administraţia Prezidenţială, referitor la mandatul şefului Statului Major al Apărării, a făcut cerere de abţinere în dosar, motivând că presa i-a pus la îndoială imparţialitatea.

1359 afișări
Imaginea articolului Judecătorul din procesul privind mandatul şefului Statului Major al Apărării cere să fie înlocuit

Judecătorul din procesul privind mandatul şefului Statului Major al Apărării cere să fie înlocuit

Judecătorul Silviu Gabriel Barbu trebuia să judece, marţi, dosarul în care Ministerul Apărării Naţionale a cerut anularea decretului prin care preşedintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, însă a anunţat, în sala de judecată, că se abţine, urmând ca solicitarea să fie soluţionată de un alt complet.

"În presă, a fost pusă la îndoială, mai voalat, imparţialitatea acestui complet. Instanţa înţelege să se abţină pentru a se salvgarda principiul imparţialităţii. Cererea de abţinere o să meargă la completul următor", a spus magistratul.

Judecătorul a mai făcut o solicitare de abţinere, însă aceasta i-a fost respinsă pe 6 martie.

Cererea de abţinere vine după ce jurnaliştii de la G4Media.ro au scris că soţia judecătorului Silviu Barbu este Elena Barbu, preşedinte al Curţii de Apel Braşov, ea fiind unul dintre semnatarii scrisorii adresate CSM de preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel, în care se solicită luarea unor măsuri în cazul protestelor organizate de magistraţi împotriva OUG 7 pe legile Justiţiei şi a cărui mandat a fost prelungit de Secţia pentru judecători a CSM, condusă de Lia Savonea, considerată "o apropiată a PSD".

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici