Judecătorul Ionuţ Matei, avizat favorabil de CSM pentru funcţia de vicepreşedinte al ICCJ

Judecătorul Ionuţ Matei a fost avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, de membrii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru postul vacant de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

307 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Ionuţ Matei, avizat favorabil de CSM pentru funcţia de vicepreşedinte al ICCJ

Judecătorul Ionuţ Matei, avizat favorabil de CSM pentru funcţia de vicepreşedinte al ICCJ (Imagine: Shutterstock)

Propunerea ca judecătorul Ionuţ Matei să ocupe funcţia vacantă de vicepreşedinte al instanţei supreme va fi înaintată preşedintelui Traian Băsescu, în vederea semnării decretului de numire a acestuia.

În cadrul interviului susţinut în faţa Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, Ionuţ Matei a arătat că este nevoie de găsirea unui spaţiu adecvat pentru desfăşurarea şedinţelor de la ICCJ. El a menţionat că, în prezent, la Înalta Curte nu este alocată Secţiei penale decât o singură sală de şedinţă.

"Există demersuri, care sunt într-o fază avansată de concretizare, pentru obţinerea unui spaţiu în cadrul Palatului Parlamentului. Văd această soluţie ca o soluţie temporară. Cred că Înalta Curte are nevoie de un sediu propriu, construit de la zero sau reamenajat separat de alte soluţii de acest gen. (...) În măsura în care acest lucru se va întâmpla, adică spaţiul acesta va fi alocat Înaltei Curţi, mi-aş dori păstrarea şi a actualului sediu al ICCJ şi destinarea lui în totalitate Secţiei penale sau activităţii în materie penală desfăşurată la Înalta Curte, pentru că înţeleg prin asta şi completele de cinci, şi completele de recurs în interesul legii", a spus Ionuţ Matei în faţa membrilor Secţiei de judecători a CSM.

Referitor la obiectivele pe care şi le-a asumat, Ionuţ Matei a spus că principala preocupare "ţine de intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, impactul acestei noi legislaţii".

"Pe lângă acest element de noutate, să continui ceea ce s-a întâplat bun la Înalta Curte până acum. Mă refer la unificarea jurisprudenţei şi continuarea judecării dosarelor de mare corupţie, într-un ritm alert. Aici voi avea unul dintre completele de cinci judecători spre a fi prezidat, iar în cazul unificării practicii, completul care va judeca recursul în interesul legii", le-a spus jurnaliştilor Ionuţ Matei, la finalul interviului.

Judecătorul Ionuţ Matei a făcut parte din completul care a judecat şi condamnat, pentru prima dată, un fost premier, respectiv pe Adrian Năstase.

"Pentru mine a fost un dosar. Nu pot spune că a fost un dosar ca oricare altul, pentru că aş minţi. A fost un dosar dificil, greu de administrat. Ştiţi şi dumneavoastră câte probe au trebuit să fie făcute într-un interval de timp foarte scurt. Până la urmă, oricine trebuie să aibă parte de o judecată dreaptă, indiferent de calitatea persoanelor pe care le judecăm, legea trebuie să fie una şi aceeaşi, iar în măsura în care ele ajung să fie găsite vinovate, ele trebuie să plătească la fel ca orice alt cetăţean care încalcă legea", a precizat judecătorul instanţei supreme.

În vara acestui an, judecătorul Ionuţ Matei a primit o scrisoare de ameninţare din partea simpatizanţilor lui Gregorian Bivolaru, exact înainte de a pronunţa sentinţa în dosarul acestuia de trafic de minori. Magistratul arăta că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie.

"Din acel moment, nu am mai primit ameninţări, dar acum pot sa spun că beneficiez de pază pentru familia mea. Beneficiam şi înainte, însă, din păcate, se pare că nu a fost de ajuns. Acesta a fost şi motivul pentru care, atunci, în vară, am luat hotărârea asta nemaiauzită şi nemaivăzută de a mă adresa direct presei. (...) Din câte ştiu eu, nu au fost identificaţi. Există un dosar în derulare la Parchetul Înaltei Curţi. Există un dosar penal întocmit. Am pus la dispoziţie toate actele pe care le aveam şi copiile scrisorilor anterioare, şi ceea ce am primit a doua oară, în două rânduri', a spus Ionuţ Matei.

Judecătorul Ionuţ Matei este singurul care şi-a depus candidatura pentru postul vacant de vicepreşedinte al ICCJ.

Numele judecătorului Ionuţ Matei este legat de mai multe dosare celebre. Magistratul a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare, în dosarul "Trofeul calităţii". De asemenea, Ionuţ Matei s-a pronunţat în dosarele "Valiza" şi cel al schimbului de terenuri cu MApN, condamnându-l pe Gigi Becali la câte trei ani de închisoare cu executare, precum şi în dosarul de trafic de persoane şi acte sexuale cu un minor, al lui Gregorian Bivolaru, care a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Între dosarele judecate de Ionuţ Matei se numără şi cel al lui Dan Voiculescu legat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Potrivit declaraţiei de avere, Ionuţ Matei deţine un teren de 38 de metri pătraţi şi două apartamente în Bucureşti. Alături de soţia sa, Matei mai are două autoturisme, un Suzuki SX4, respectiv un Peugeot 407. De asemenea, conform declaraţiei de interese, judecătorul este acţionar la SIF Muntenia.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 13 septembrie, decretul privind reînvestirea Liviei Stanciu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de trei ani. De asemenea, şeful statului a semnat atunci numirea ca vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a Cristinei Tarcea, tot pentru o perioadă de trei ani.

Judecătoarele Aida Popa, care a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi Nela Petrişor nu au obţinut la CSM numărul de voturi necesare pentru a fi propuse pentru a doua funcţie de vicepreşedinte al instanţei supreme.

În condiţiile în care instanţa supremă trebuie să aibă doi vicepreşedinţi, demersurile pentru ocuparea uneia dintre aceste funcţii au fost reluate, în cea de-a doua etapă candidând doar judecătorul Ionuţ Matei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici