Kovesi: Am dispus o analiză a tuturor soluţiilor de achitare în dosarele DNA

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat vineri că a dispus o analiză a tuturor soluţiilor de achitare în dosarele instrumentate de DNA pentru a vedea care sunt cauzele acestora şi a dispus, până în septembrie o evaluare a rezultatelor instituţiei.

107 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Am dispus o analiză a tuturor soluţiilor de achitare în dosarele DNA

Kovesi: Am dispus o analiză a tuturor soluţiilor de achitare în dosarele DNA (Imagine: Shutterstock)

Laura Codruţa Kovesi a spus, vineri, după un simpozion organizat de Uniunea Juriştilor din România cu ocazia Zilei Justiţiei, că săptămâna trecută a avut o întâlnire cu procurorii cu funcţii de conducere din DNA - structura centrală şi structurile teritoriale - şi a făcut o evaluare a activităţii pe semestrul întâi a acestui an, comparativ cu semestrul întâi al anului trecut.

"Cu ocazia acestei întâlniri am dispus o evaluare a tuturor rezultatelor, până în luna septembrie, când vom trage concluzii şi vom dispune măsuri pe câteva priorităţi care au fost stabilite, în primul rând pe continuarea investigării dosarelor de mare corupţie, pe infracţiuni de fraudă în achiziţii publice, infracţiuni care aduc atingere bugetului comunităţilor europene, pe stabilirea prejudiciilor şi bineînţeles pe numărul de achitări", a declarat procurorul şef DNA.

Kovesi a susţinut că, aşa cum reiese din ultimul bilanţ, nivelul achitărilor la DNA este la un procent de 10 la sută, iar în acest semestru au fost înregistrate număr de achitări definitive şi nedefinitive.

"Am cerut tuturor procuroruilor cu funcţii de conducere să verifice cu atenţie toate actele care sunt întocmite de procurori, sigur într-un cadru procesual şi aici mă refer în special la verificarea legalităţii rechizitoriilor care sunt transmise către instanţele de judecată. Am dispus o analiză a tuturor soluţiilor de achitare pentru a vedea care sunt cauzele acestor achitări. Este important să stabilim dacă achitările au avut la bază schimbarea probatoriului în faţa judecătorilor, dacă au avut la bază modificarea, spre exemplu, a situaţiilor stabilite prin constatări tehnico-ştiinţifice sau prin expertize sau dacă achitările sunt ca urmare a unor greşeli procedurale sau procesuale făcute de procurori în activitate. În cursul lunii septembrie va avea loc finalizarea acestei evaluări pe toate priorităţile care au fost stabilite şi atunci o să vă pot comunica şi anumite concluzii", a spus Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată de noile modificări aduse la competenţa DNA, Kovesi a susţinut că ordonanţa de urgenţă va eficientiza activitatea Direcţiei.

"Această ordonanţă de urgenţă a fost adoptată ca urmare a propunerii formulate de fosta conducere a direcţiei DNA, propunere pe care eu am preluat-o şi am susţinut-o mai departe, înainte de a susţine această propunere am avut consultări cu tot colectivul DNA, cu procurorii cu funcţii de conducere. Din punctul de vedere al structurii pe care o reprezint această ordonanţă de urgenţă va eficientiza activitatea DNA. Este o reducere de competenţă pe care noi am solicitat-o în special în ce priveşete evaziunea fiscală şi înşelăciunile care au ca obiect prejudicii de peste un milion de euro.Pot să vă spun că din cele aproximativ 3.900 de dosare înregistrate la nivelul DNA, 2400 de dosare aveau astfel de obiect de infracţiuni economico-financiare cu prejudiciul peste un milion de euro. Sunt procurori în structură care au 120- 130 de dosare cu acest obiect în lucru şi este extrem de dificil în acelaşi timp să lucrezi în 100 de dosare care au un astfel de obiect. Din punctul de vedere al DNA această ordonmanţă va eficientiza activitatea şi nicidecum nu ne va împiedica şi ştirbi din competenţă", a mai spus procurorul şef al DNA.

DNA va avea competenţă doar în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro, cauzele de evaziune fiscală, înşelăciune şi de fraudă vamală cu acelaşi nivel al daunelor revenind DNA doar dacă au legătură cu fapte de corupţie.

În caz contrar, cazurile de evaziune, înşelăciune şi infracţiunile vamale cu pagube ce depăşesc echivalentul în lei al sumei de un milion de euro vor trece în competenţa parchetelor.

Modificarea rezultă din ordonanţa de urgenţă care modifică OU 43/2002 privind DNA publicată, pe 26 iunie, în Monitorul Oficial.

Actul normativ stabileşte că DNA este competentă să efectueze urmărirea penală, în cazul infracţiunilor prevăzute la articolele 246, 247 şi 248 din Codul penal, dacă s-a constatat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro.

"Cauzele înregistrate la DNA anterior intrării în vigoare a ordonanţei se soluţionează de către această structură specializată", se arată în actul normativ.

În forma actuală, alineatul stabileşte că "Direcţia Naţională Anticorupţie este competentă să efectueze urmărirea penală, dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro, în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 215 alin. (1), (2), (3) şi (5), art. 246, 247, 248 şi 248 indice 1 din Codul penal, al infracţiunilor prevăzute la art. 175, 177 şi 178 - 181 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare şi în Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale".

În urma modificării publicate miercuri în Monitorul Oficial, noua formă a alineatului va fi: "Direcţia Naţională Anticorupţie este competentă să efectueze urmărirea penală, dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 246, 247, 248 şi 248 indice 1 din Codul penal".

De altfel, Ministerul Justiţiei preciza în 19 iunie că modificarea legislativă a fost solicitată deoarece normele care stabilesc competenţa DNA au dus la supraîncărcarea procurorilor.

"Astfel, datele statistice arată că volumul de activitate al D.N.A. a crescut cu 11,96% în 2012, cu 13,5 % în 2011 şi cu 19,75% în 2010. Această împrejurare a determinat ca numărul mediu de dosare aflate în lucru la un procuror D.N.A. care desfăşoară activitate de urmărire penală, să fie de 80 - 90 de dosare. Având în vedere complexitatea cauzelor, determinată de specificul infracţiunilor atribuite în competenţa D.N.A., efectuarea urmăririi penale în mod nemijlocit de către procuror în toate aceste dosare este extrem de dificilă, ceea ce duce în mod inevitabil la întârzieri semnificative în efectuarea actului de justiţie", nota ministerul, precizând că "prin această Ordonaţă nu a fost modificat cadrul legal referitor la infracţiunile de corupţie, iar cauzele de înşelăciune şi evaziune fiscală care sunt conexe cu fapte de corupţie vor fi în continuare instrumentate de DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici