Legea prin care copiii fără acte de identitate au acces la sistemul educaţional, promulgată de Iohannis

Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea prin care copiii fără acte de indentitate să poată fi înscrişi în sistemul educaţional. În plus, reprezentanţii unităţilor de învăţământ la care se solicită înscrierea vor demara procesul de înregistrare şi eliberare a unui certificat şi cod numeric personal.

497 afișări
Imaginea articolului Legea prin care copiii fără acte de identitate au acces la sistemul educaţional, promulgată de Iohannis

Legea prin care copiii fără acte de identitate au acces la sistemul educaţional, promulgată de Iohannis

„Iniţiativa legislativă depusă de către deputata independentă Oana Bîzgan împreună cu alte peste 60 de parlamentare din toate formaţiunile politice, prin care se solicită accesul la educaţie pentru copiii care nu au un CNP a fost promulgată de Preşedintele României prin decretul nr. 833/2019. Propunerea legislativă a fost cumulată cu alte modificări privind Legea Educaţiei Naţionale nr 1/2011, printre care reducerea numărului de ore pentru elevi şi legea pentru combaterea bullying-ului în şcoli, însă pachetul de legi a fost iniţial respins de către Preşedinte, în ianuarie 2019, motivaţia fiind exclusiv legată de reducerea numărului de ore”, se arată într-un comunicat de presă al deputatului USR Oana Bîzgan, remis MEDIAFAX.

Iniţiatorul proiectului, Oana Bîzgan, a transmis că peste 10.000 de copii se află în imposibilitatea de a putea fi înscrişi în sistemul educaţional, din cauza lipsei actelor de identitate, ceea ce ar putea duce la sărăcie şi excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz şi violenţă sau trafic de persoane

„Prin acest demers este modificată Legea educaţiei naţionale în aşa fel încât copiii fără acte de identitate să poată fi înscrişi în sistemul educaţional. Estimativ peste 10000 de copii se află în această situaţie. În plus, reprezentanţii unităţilor de învăţământ la care se solicită înscrierea vor anunţa în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare şi eliberare a unui certificat de naştere şi a unui cod numeric personal. Dreptul la educaţie este garantat tuturor copiilor din ţara noastră, atât prin Constituţie cât şi prin Convenţiile internaţionale la care România este parte, precum Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Lipsa documentelor de identitate afectează atât aceşti copii, cât şi întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie şi excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz şi violenţă sau trafic de persoane”, a afirmat deputatul USR.

La rândul său, deputatul PNL Mara Mareş a spus că statul trebuie să corecteze situaţia discriminatoare.

„Nu este vina copiilor că nu au actele necesare înscrierii la şcoală; nu ei sunt responsabili pentru faptul că, dintr-un motiv sau altul, nu au CNP. Statul are datoria să intervină prin serviciile de asistenţă socială pentru a corecta această situaţie discriminatoare – este dreptul fiecărui copil să beneficieze de un start egal în viaţă", a motivat deputatul PNL.

Taguri:
usr,
educaţie,
bîzgan

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici