Legea reorganizării unor autorităţi publice şi Legea salarizării unice sunt constituţionale

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi Legea salarizării unitare a bugetarilor sunt constituţionale.

Share pe Facebook 85 afişări

Legea reorganizării unor autorităţi publice şi Legea salarizării unice sunt constituţionale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În şedinţa de miercuri, Curtea Constituţională, sesizată în cadrul controlului anterior promulgării legii, a analizat obiecţiile de neconstituţionalitate referitoare la Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legea educaţiei naţionale, se arată într-un comunicat al instanţei constituţionale.

Astfel, cu majoritate de voturi CC a decis că Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice este constituţională în măsura în care prevederile Capitolului IV din lege nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie.

De asemenea, Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice este constituţională în măsura în care prevederile articolului 41 alineatul (2) litera e) din lege, criticate prin obiecţia de neconstituţionalitate, nu se referă la cazurile în care Legea fundamentală admite în mod expres cumulul de funcţii.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României în vederea promulgării legii.

În ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale, având în vedere că, în urma deliberărilor, nu s-a obţinut majoritatea de voturi pentru adoptarea deciziilor, Curtea Constituţională a dispus repunerea pe rol a dosarului şi rediscutarea pe 18 noiembrie.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CC ,
LEGI ,
autoritati publice ,
reorganizare ,
legea salarizarii
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.