Legile permisive, motivul pentru care tânărul ce a ucis o studentă a fost eliberat condiţionat

Magistraţii Judecătoriei Deva susţin că judecătorul care a dat decizia de eliberare condiţionată a tânărului care a înjunghiat, a violat şi a incendiat o studentă din Făgăraş a hotarât în spiritul legii, astfel că legislaţia permisivă din România este motivul pentru care tânărul a fost eliberat.

64 afișări
Imaginea articolului Legile permisive, motivul pentru care tânărul ce a ucis o studentă a fost eliberat condiţionat

Legile permisive,motivul pentru care tânărul ce a ucis o studentă a fost eliberat condiţionat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tânărul care a înjunghiat, a violat şi apoi a incendiat o studentă de 21 de ani a fost eliberat condiţionat din penitenciar în urmă cu doi ani după ce un calculator a generat lista cu persoanele care să apară în faţa comisiei pentru eliberare condiţionată.

Magistraţii de la Judecătoria Deva susţin că judecătorul care a dat decizia de eliberare condiţionată a hotarât în spiritul legii.

"Există o procedură standard pentru eliberarea condiţionată pe care eu o cunosc foarte bine, pentru că timp de doi ani am fost judecător delegat la Penitenciarul Bârcea Mare, judeţul Hunedoara. Legislaţia prevede că persoanele private de liberatate, care au condamnări sub zece ani, să intre automat în discuţia Comisiei de eliberare condiţionată. Un calculator, în care sunt trecute toate datele deţinuţilor, generează acestă listă. Cei care au pedepse peste zece ani sunt puşi pe listă, după ce au ispăşit trei pătrimi din pedepsă, iar cei care au săvârşit infracţiuni din culpă ajung pe listă după ce au efectuat jumătate din pedepsă. Odată ajunşi în faţa Comisiei se ia în considerare comportamentul din penitenciar, dacă a avut sancţiuni, dacă a muncit, dacă pare dornic să se integreze, dacă a fost recompensat. Recidiviştii sunt respinşi prima oară de Comisie, însă, când se rediscută, de regulă, sunt propuşi mai departe pentru eliberare condiţionată şi aşa ajung în faţa judecătorilor", a explicat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Deva, Cornelia Filimon.

TITLURILE ZILEI

Potrivit oficialului, magistraţii iau decizia în baza actelor trimise de Penitenciar şi ţin cont de aceleaşi criterii prevăzute de lege.

"Pentru a respinge dreptul la eliberare condiţionată trebuie să ai motive temeinice. De exemplu, în cei doi ani cât am fost judecător delegat nu cred că au fost mai mult de trei deţinuţi care s-au eliberat la termen, ceilalţi au beneficiat de eliberare condiţionată", a spus Filimon.

Ea a susţinut că magistratul care a decis eliberarea lui Daniel Iodan este unul cu o experienţă de peste 12 ani la Judecătoria Deva şi care, în urmă cu câteva luni, a dat concurs pentru un post la Tribunalul Hunedoara, iar alte zeci de judecători din întreaga ţară dau lunar astfel de horărâri de eliberare condiţionată.

"Tânărul arestat pentru uciderea fetei din Făgăraş a avut un comportament bun în penitenciar, nu a avut sancţiuni, a muncit şi a fost recompensat. Iniţial, Comisia de eliberare condiţionată l-a respins pentru că este recidivist, însă a doua oară a fost acceptat şi propunerea a fost înaintată Judecătoriei Deva. Dacă acest dosar în forma în care este mi-ar fi fost repartizat, în mod sigur aş fi luat aceeaşi decizie. Trebuie să menţionez că şi dacă judecătorul ar fi repins propunerea, oricum tânărul ar fi fost liber, deoarece până acum şi-ar fi ispăşit întreaga pedepsă", a mai spus Filimon.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Bârcea Mare, începând din luna iulie, 45 de deţinuţi au ajuns în faţa comisiei de eliberare condiţionată şi numai 12 dintre aceştia au fost propuşi mai departe Judecătoriei Deva pentru eliberare condiţionată.

"Conform legislaţiei în vigoare, după ce şi-au ispăşit o parte din pedepsă, persoanele lipsite de libertate ajung automat în faţa comisiei pentru eliberare condiţionată. În lunile iunie şi iulie, au ajuns în faţa comisiei 45 de persoane, dintre care 33 au fost respinse", a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare, Gabriel Vesa.

Daniel Iordan - eliberat în 22 iulie 2008 din Penitenciar, de către Judecătoria Deva -, care, în noaptea de 6 spre 7 august, a înjunghiat cu un cuţit, a violat şi apoi a incendiat-o pe studentă de 21 de ani, peste care a intrat în locuinţă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, luni seară, de Tribunalul Braşov.

Agresorul şi-a recunoscut fapta în faţa procurorilor. El este acuzat de omor deosebit de grav, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie, viol şi violare de domiciliu.

Conform anchetatorilor, bărbatul a intrat, sâmbătă, pe fereastra lăsată deschisă a unei vile din Făgăraş, unde se afla o tânără de 21 de ani, studentă în anul II la Facultatea de Stomatologie. Aceasta a reuşit să fugă şi să se baricadeze într-o cameră, de unde a încercat să îşi sune fratele pe telefonul mobil.

Agresorul a luat un cuţit din bucătărie şi a reuşit să intre în camera unde se afla Lucica Maria Crişan - studentă la facultatea de Stomatologie din Sibiu -, a înjunghiat-o pe aceasta în gât de mai multe ori şi a lovit-o cu picioarele în faţă, până când tânăra şi-a pierdut cunoştinţa, apoi a violat-o. Pentru a-şi acoperi urmele, agresorul a dat foc cu o brichetă saltelei patului în care se afla victima, a furat telefonul mobil şi o pereche de blugi ai acesteia, pe care erau urme de sânge şi a fugit de la locul faptei.

Bărbatul a fost prins de poliţişti duminică, în apropierea locuinţei sale din Făgăraş şi încarcerat în arestul Poliţiei Braşov.

Daniel Iordan este recidivist, fiind eliberat condiţionat în 2008 după ce a fost încarcerat pentru mai multe fapte, precum furt calificat, tâlhărie, violare de
domiciliu şi vătămare corporală.

Iordan a fost eliberat condiţionat în data de 22 iulie 2008 din Penitenciarul Bârcea Mare, judeţul Hunedoara, în urma unei decizii a Judecătoriei Deva, care a apreciat că poate fi eliberat din închisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici