Localnicii din Cogealac sunt nemulţumiţi că sume importante nu ajung în bugetul local

Liderul PNŢCD Constanţa, Tudorel Chesoi, aflat la conflictul de la Cogealac, spune că oamenii sunt nemulţumiţi că autorizaţiile pentru ridicarea parcului eolian au fost date de Consiliul Judeţean Constanţa, şi nu de autorităţile locale, astfel că sume importante nu mai ajung în bugetul local.

99 afișări
Imaginea articolului Localnicii din Cogealac sunt nemulţumiţi că sume importante nu ajung în bugetul local

Localnicii din Cogealac sunt nemulţumiţi că sume importante nu ajung în bugetul local

"Consiliul Judeţean a dat autorizaţie de construcţie pentru parcul respectiv, iar dacă autorizaţia este eliberată de Consiliul Judeţean atunci şi taxele ajung tot la CJ Constanţa, nu la bugetul local şi vorbim de aproximativ o sută de miliarde de lei vechi numai din taxa de autorizaţie. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că veniturile nu vin la bugetul local", a declarat Tudorel Chesoi.

El a precizat că există o hotărâre de Consiliu Local încă din 2007 pentru ca o firmă din Spania să realizeze un parc eolian în localitate, înainte de apariţia lui CEZ Group, societatea care realizează parcul eolian în Cogealac-Fântânele.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovanu, a declarat că autorizaţia în acest caz este acordată de CJ, întrucât legea spune că aşa se întâmplă în cazul investiţiilor aflate pe raza mai multor unităţi administrative.

De asemenea, CJ Constanţa a eliberat recent o autorizaţie de construire pentru zona respectivă în baza unui certificat de urbanism, iar atunci când a fost eliberat acel certificat de urbanism a existat şi un aviz de la Primăria Cogealac, emis de fostul edil al localităţii.

Potrivit sursei citate, atunci când a fost dată autorizaţia de construire nu a mai fost nevoie de un alt aviz din partea Primăriei Cogealac.

Purtătorul de cuvânt al grupului ceh CEZ, Cosmina Marin, a declarat luni că firma deţine toate avizele necesare pentru desfăşurarea proiectului.

"Există toate avizele necesare: autorizaţie de la Consiliul Judeţean Constanţa, avizul de înfiinţare a parcului eolian de la ANRE, avizul de racordare în reţea de la Transelectrica, contracte de închiriere pentru toate suprafeţele de teren pe care urmează să fie amplasate turbinele", a declarat Cosmina Marin.

CEZ Group investeşte 1,1 miliarde de euro în cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalată de 600 MW.

Parcul Eolian CEZ de la Fântânele şi Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egală cu cea a unui reactor de la Cernavodă şi dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent - Parcul eolian Whitelee, Scoţia.

Cinci persoane au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce au fost împuşcate cu gloanţe de cauciuc, în urma conflictului izbucnit între primarul şi localnicii din Cogealac şi compania care construieşte un parc eolian în comună.

Primarul din localitatea constănţeană Cogealac, Cati Hristu, este membru PNŢCD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici