Locuinţe evacuate la Ocna Mureş. Un crater de 200 metri pătraţi a apărut în centrul oraşului - VIDEO

Un crater cu diametrul de aproape zece metri s-a format, miercuri, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din Ocna Mureş (Alba), în urma surpării unei galerii a fostei mine de sare din localitate, iar două locuinţe au fost evacuate, în timp ce o parte din magazia supermarketului s-a prăbuşit.

213 afișări
Imaginea articolului Locuinţe evacuate la Ocna Mureş. Un crater de 200 metri pătraţi a apărut în centrul oraşului - VIDEO

Locuinţe evacuate la Ocna Mureş. Un crater de 200 metri pătraţi a apărut în centrul oraşului

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, craterul s-a format, miercuri dimineaţă, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar "fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţindând societăţii Salina din Ocna Mureş care a ajuns la suprafaţă, producând prăbuşirea unei foste galerii".

Conform sursei citate, craterul, care are în prezent diametrul de aproximativ zece metri, tinde să se mărească din cauza apei sub presiune care spală marginile acestuia.

La ora transmiterii acestei ştiri, specialiştii companiei Salina Ocna Mureş intervin pentru depresurizarea sondei.

Primarul oraşului Ocana Mureş, Augustin Drăguţ, a declarat că două locuinţe aflate în apropierea zonei unde s-a format craterul au fost evacuate preventiv.

Video stirileprotv.ro

El a spus că fisuri au apărut şi în clădirea în care îşi are sediul Aministraţia Financiară, astfel că angajaţii au fost mutaţi temporar în două săli ale Casei de Cultură.

Drăguţ a spus că gardul şi o parte din magazia supermarketului în spatele căruia s-a format craterul s-au prăbuşit, iar structura de rezistenţă a centrului comercial este grav afectată.

Potrivit acestuia, dacă craterul continuă să se lărgească, întreaga construcţie s-ar putea prăbuşi.

Circulaţia pe strada pe care se află supermarketul a fost închisă, deoarece există riscul să apară surpări şi în carosabil.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Bălaş, craterul avansează tot mai mult, diametrul acestuia ajungând la aproximativ 200 de metri pătraţi, astfel încât s-a decis evacuarea bunurilor din două locuinţe din zonă, din sediul Administraţiei Financiare şi dintr-o florărie, construcţii în care au apărut deja fisuri.

Conform sursei citate, în zonă a fost interzis accesul, a fost oprită furnizarea energiei electrice, a gazului şi a apei potabile, iar circulaţia rutieră pe străzile Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga a fost închisă.

Autorităţile nu au reuşit însă să salveze nimic din supermarketul care se află cel mai aproape de crater deoarece accesul în clădire este interzis, iar structura de rezistenţă a acesteia a fost grav afectată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici