Locuitorii din Constanţa ar putea rămâne de marţi fără apă caldă din cauza datoriilor RADET

Locuitorii municipiului Constanţa ar putea rămâne de marţi fără apă caldă după ce Electrocentrale Constanţa a notificat RADET ca în termen de 10 zile să plătească o parte din datoriile de peste 190 de milioane de lei, ameninţând că, în caz contrar, va sista furnizarea apei calde.

412 afișări
Imaginea articolului Locuitorii din Constanţa ar putea rămâne de marţi fără apă caldă din cauza datoriilor RADET

Locuitorii din Constanţa ar putea rămâne de marţi fără apă caldă din cauza datoriilor RADET

„Electrocentrale Constanţa a transmis în data de 15 iulie o notificare de preaviz în care dumnealor spun că, « dacă în termen de 10 zile de la primirea prezentei nu veţi achita către subscrisa din totalul datoriilor scadente pe care le înregistraţi, în valoare de 191 de milioane de lei, sume îndestulătoare pentru asigurarea continuităţii activităţii de producere a energiei termice necesare populaţiei, instituţiilor publice şi agenţilor economici de pe raza municipiului Constanţa, ne vedem nevoiţi să întrerupem furnizarea energiei termice către dumneavoastră». Fac precizarea că această sumă este una aflată în litigiu între noi şi ei, pentru că este generată de neplata la timp a subvenţiilor începând din anul 2003 încoace şi această sumă a crescut pe efectul bulgărelui de zăpadă”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul RADET, Liviu Popa.

El spune că, de la 1 octombrie 2014, dată la care Electrocentrale Constanţa s-a divizat din concernul ELCEN Bucureşti, şi până pe 22 iulie, totalul facturilor emise de către Electrocentrale însumează 281 de milioane de lei.

„RADET a achitat suma de 286 de milioane. De ce aşa? Pentru că în momentul de faţă, ca şi în anii precedenţi, toate încasările facturilor au fost sau sunt realizate prin intermediul unui cont escrow (instrument utilizat frecvent în tranzacţiile dintre părţi, mai ales când este vorba de sume mari de bani - n.r.). În contul escrow, Electrocentrale primea până astă toamnă 70 la sută din total încasări, iar 30 la sută reveneau RADET. Pentru că am înţeles că Electrocentrale se confruntă cu probleme financiare, am fost de acord la începutul sezonului rece să cedăm încă 10 procente din partea RADET şi în fiecare zi de atunci 80 la sută din total încasări merg la Electrocentrale şi 20 la sută merg la RADET. Din această ecuaţie simplă nu avem sursă suplimentară din care să mai adunăm fonduri să achităm o datorie în litigiu şi care nu a fost generată nici de către RADET, nici de către autoritatea publică”, a explicat directorul regiei.

El a precizat că facturile sunt achitate la zi şi nu există întârziere la plată.

„A face plăţi în contul datoriilor care sunt în litigiu este foarte dificil pentru că nu există sursă, nu avem din ce să plătim alţi bani din ceea ce achităm zilnic”, a mai declarat Liviu Popa.

El spune că Electrocentrale a transmis, luni, către Primăria municipiului Constanţa şi către Prefectura Constanţa o informare în care se precizează că prin adresa emisă pe 15 iulie a transmis o notificare de preaviz, prin care se pune în vedere că, dacă în termen de 10 zile nu se achită parte din cele 191 de milioane de lei, va întrerupe livrarea energiei termice.

Drept urmare, RADET a emis un comunicat de presă în care le solicită datornicilor să achite urgent sumele restante, în caz contrar urmând să întreprindă „acţiuni energice pentru izolarea celor rău platnici”.

`Având în vedere notificarea Electrocentrale Constanţa prin care ne informează că există riscul opririi furnizării energiei termice pentru prepararea apei calde de consum în municipiul Constanţa, RADET face un apel către toţi consumatorii săi ce înregistrează datorii la plata facturilor, să efectueze urgent plăţi la casieriile regiei. (…) În zilele următoare RADET va întreprinde acţiuni energice pentru izolarea celor rău platnici. Vă rugam să înţelegeţi situaţia dificilă în care se află producătorul de energie termică şi să realizaţi că plătindu-vă facturile la zi aveţi siguranţa menţinerii continuităţii serviciului public. Mulţumim tuturor celor care vor da curs apelului nostru şi vor face eforturi să îşi achite obligaţiile de plată”, se menţionează în comunicatul RADET.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici