MAE: Nu au fost semnalate cazuri de cetăţeni români aflaţi în situaţii deosebite în Thailanda

Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că, până în prezent, nu au fost semnalate cazuri de cetăţeni români aflaţi în situaţii deosebite pe teritoriul Thailandei, unde a avut loc, joi, o lovitură de stat.

121 afișări
Imaginea articolului MAE: Nu au fost semnalate cazuri de cetăţeni români aflaţi în situaţii deosebite în Thailanda

MAE: Nu au fost semnalate cazuri de cetăţeni români aflaţi în situaţii deosebite în Thailanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ambasada României în Regatul Thailandei informează că, până în prezent, nu au fost semnalate cazuri de cetăţeni români aflaţi în situaţii deosebite pe teritoriul acestei ţări", se arată în răspunsul MAE.

"Reprezentanţii Ambasadei României la Bangkok menţin contactul permanent cu autorităţile thailandeze şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară de specialitate, în limita competenţelor legale, dacă situaţia o va impune", mai precizează Ministerul de Externe.

Totodată, MAE recomandă tuturor cetăţenilor care se află pe teritoriul Thailandei sau care doresc să călătorească în această ţară să consulte site-urile de specialitate, precum şi pagina de internet www.mae.ro, pentru informaţii actualizate.

Ministerul de Externe mai recomandă contactarea Ambasadei României la Bangkok, pentru înregistrarea prezenţei pe teritoriul acestei ţări. De asemenea, pe site-ul MAE a fost postată o atenţionare de călătorie pentru informarea cetăţenilor români cu privire la situaţia de securitate.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români asupra faptului că în capitala Bangkok au loc manifestări organizate de opoziţie împotriva guvernului, iar joi, la 5:15 p.m. (ora locală), şeful armatei regale a declarat că a preluat controlul asupra guvernului printr-o lovitură de stat.

Cetăţenii români care se află în Thailanda sau doresc să se deplaseze în această ţară, sunt sfătuiţi să evite zonele în care au loc demonstraţii, să manifeste atenţie sporită în locurile publice, inclusiv în zonele turistice şi să evite să iasă din casă după ora 22.00.

În acelaşi timp, MAE recomandă evitarea călătoriilor în provinciile din sudul extrem al ţării: Pattani, Narathiwat, Yala si Songkhla, precum şi graniţa cu Myanmarul şi zona templului Preah Vihear (Khao Phra Wiharn), precizând că în aceste teritorii climatul de securitate este "deosebit de volatil şi turiştii se pot expune riscului de a fi victime colaterale ale actelor de violenţă".

Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să nu efectueze deplasări în Regatul Thailanda, dacă acestea nu sunt necesare.

Şeful forţelor armate terestre din Thailanda, generalul Prayut Chan-O-Cha, a anunţat o lovitură de stat, joi, într-o declaraţie televizată, după şapte luni de criză politică, relatează AFP.

"Pentru ca această ţară să revină la normal", forţele armate "trebuie să preia puterea începând cu 22 mai, ora 16.30" (12.30 ora României), a precizat el.

Generalul, care a declarat legea marţială marţi, a invocat violenţele din ţară care s-au soldat cu 28 de morţi de la începutul crizei, în toamnă.

"Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a adăugat el.

Anunţul televizat are loc după a doua sesiune de negocieri între principalii actori ai crizei, destinată găsirii unui compromis.

Liderii manifestanţilor celor două tabere au fost luaţi de la locul reuniunii în vehicule militare, sub pază, chiar înainte de anunţarea loviturii de stat, potrivit martorilor oculari.

Thailanda s-a confruntat cu 18 lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat în aproape 80 de ani. Ultima datează din 2006, împotriva fostului premier în exil Thaksin Shinawatra, şi a antrenat o serie de crize politice care au scos în stradă inamicii şi susţinătorii miliardarului, care rămâne, în pofida exilului său, factorul de diviziune al ţării.

Episodul actual a început în toamnă cu manifestaţii care cereau plecarea de la putere a surorii acestuia, Yingluck, premier din 2011. Ea a fost destituită de justiţie la începutul lui mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici