MAE: Potrivit Ministerului bulgar al Sănătăţii, riscul de INFECTARE a apei mării este limitat doar la o zonă din Varna, nu şi la alte staţiuni

MAE a transmis duminică o serie de precizări cu privire la calitatea apei mării pe litoralul bulgăresc, arătând că, potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată e limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni.

3566 afișări
Imaginea articolului MAE: Potrivit Ministerului bulgar al Sănătăţii, riscul de INFECTARE a apei mării este limitat doar la o zonă din Varna, nu şi la alte staţiuni

MAE: Potrivit Ministerului bulgar al Sănătăţii, riscul de INFECTARE a apei mării este limitat doar la o zonă din Varna, nu şi la alte staţiuni (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

UPDATE 17:50 Corlăţean: MAE a făcut o avertizare corectă, preluând integral informaţiile instituţiilor din Bulgaria

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că MAE a făcut o avertizare corectă despre calitatea apei mării pe litoralul bulgăresc, preluând integral informaţii de la instituţiile sanitare din Bulgaria, precizând că "destul de mult timp" acestea nu au transmis Ambasadei României niciun răspuns.

"Ceea ce Ministerul de Externe are ca obligaţie legală - şi asta a şi făcut în momentul respectiv, preluând informaţii oficiale ale Inspectoratului regional de Sănătate de la Varna şi ale şefului Secţiei de hepatologie a Spitalului din Sofia, care se ocupă cu astfel de chestiuni - a fost să informeze public ceea ce presa din Bulgaria preluase deja de la instituţiile menţionate anterior. A fost o avertizare corectă, preluând integral informaţii pe care instituţiile sanitare medicale din Bulgaria le-au menţionat", a spus Titus Corlăţean, întrebat despre avertizarea transmisă vineri de MAE.

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus că au fost încercări repetate, fără succes, ale Ambasadei României la Sofia de a prelua de la Guvern şi de la Ministerul Sănătăţii din Bulgaria informaţii care să confirme această chestiune.

"A fost destul de mult timp în care nu s-a primit niciun răspuns. Nu puteam să stăm să pierdem timp, şi în astfel de situaţii, câtă vreme inspecţia regională de sănătate de la Varna a spus că în această zonă există un mic risc, integral şi nu cu alte elemente, fără modificări, au fost aduse la cunoştinţa opiniei publice româneşti", a precizat Corlăţean.

Ministrul a menţionat că dacă există probleme între instituţiile din Bulgaria, "asta nu priveşte instituţiile din România".

"În continuarea informărilor de presă privind riscul ca apa mării de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să fie contaminată cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la spitalul «Sf. Ivan Rilski» din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, la 30 iunie 2014. Pe această bază şi având în vedere comunicatul oficial al Inspecţiei Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenţionarea de călătorie din dimineaţa zilei de 4 iulie 2014", se arată în comunicat.

MAE menţionează că a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informaţii oficiale autorităţilor bulgare.

"Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziţia oficială atât a spitalului «Sf. Ivan Rilski» din Sofia cât şi a Ministerului bulgar al Sănătăţii în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea «Informaţiei actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre» a Ministerului bulgar a Sănătăţii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informaţii din partea autorităţilor menţionate", precizează MAE.

"Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre", se mai arată în comunicat.

MAE precizează totodată că misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situaţia în colaborare cu autorităţile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) va da în judecată Ministerul Afacerilor Externe dacă instituţia nu va transmite luni populaţiei ultimele informaţii despre litoralul bulgăresc ale autorităţilor de la Sofia, care arătă că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate, a declarat pentru MEDIAFAX prim vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea.

"Avem o problemă cu MAE pentru că ne creează prejudicii şi transmite către cetăţenii români numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria care arăta că pe o plajă din Varna s-au depăşit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis că toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial în care arată că restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat această comunicare, să clarifice situaţia. Noi sperăm ca luni să o transmită, dacă nu, marţi avem consiliu, iar miercuri dăm în judecată ministerul. Considerăm că afectează interesele economice a peste 1.000 de agenţi economici care vând Bulgaria. Daca nu suntem în stare să clarificăm, mergem în instanţă", a afirmat Burcea.

Într-un comunicat transmis anterior, ANAT cere autorităţilor române o reacţie fermă care să confirme situaţia din Bulgaria pentru a putea informa şi acţiona corect faţă de românii care şi-au cumpărat vacanţe pe litoralul bulgăresc.

"Informaţiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calităţii apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna şi Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetaţi sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populaţie şi pentru turiştii care aleg să-şi petreacă concediile în ţara vecină", se arată comunicatul ANAT.

Sursa citată menţionează că o singură zonă, Plaja Ofiţerească din oraşul Varna, a înregistrat depăşirea normelor admisibile, autorităţile bulgare impunând interdicţia temporară de îmbăiere în acest loc.

Agenţiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această înştiinţare de către Inspectoratele de Sănătate din zonele cercetate, tocmai pentru a-şi anunţa turiştii. Mai mult, în 5 iulie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de staţiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin şi Elena, Sunny Day şi Riviera, arată ANAT.

"Anunţăm că informaţiile apărute în presă şi ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituţii oficiale. Aşa cum am anunţat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiştii pe coasta bulgărească a Mării Negre", se arată în comunicatul oficial al celor două instituţii din Bulgaria.

În ceea ce priveşte declaraţiile privind infestarea cu hepatita A, autorităţile bulgare nu au confirmat această informaţie. Atât agenţiile de turism româneşti, cât şi turoperatorii europeni şi-au informat turiştii cu privire la zonele în care scăldatul este permis.

"Este început de sezon şi avem sute de mii de turişti români care au deja contractate şi plătite vacanţe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacanţe în Bulgaria agenţiilor româneşti de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat până acum că ar fi de acord să anuleze rezervările turiştilor români fără penalităţile de retragere prevăzute în contracte, neidentificând motive serioase şi legale în acest sens. În aceste condiţii, agenţiile de turism membre ANAT se află între solicitările turiştilor panicaţi care îşi cer banii înapoi şi condiţiile contractuale care ar impune penalizări plătibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria", spune Lucia Morariu, preşedintele ANAT.

Astfel, pentru anularea vacanţelor trebuie să existe o situaţie de risc acceptată oficial de autorităţi şi o comunicare corectă şi dublată de documente, astfel încât turiştii să se simtă în siguranţă sau vacanţele să fie anulate cu restituirea integrală a banilor plătiţi.

"Este o problemă de responsabilitate şi aşteptăm reacţia fermă a autorităţilor din România", a arătat Morariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici