MAE recomandă românilor din Coasta de Fildeş: Părăsiţi neîntârziat această ţară!

MAE le recomandă românilor aflaţi de teritoriul Coastei de Fildeş "să părăsească neîntârziat această ţară, având în vedere pericolul izbucnirii iminente a unui război civil".

53 afișări
Imaginea articolului MAE recomandă românilor din Coasta de Fildeş: Părăsiţi neîntârziat această ţară!

MAE recomandă românilor din Coasta de Fildeş: Părăsiţi neîntârziat această ţară! (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Situaţia a apărut în urma unui conflict politic de anvergură între protagonişti ai celui de-al doilea tur de scrutin care a avut loc în data de 28 noiembrie, fiecare dintre competitori proclamându-se învingător, explică MAE.

România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Coasta de Fildeş. În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, românii pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie de urgenţă (Emergency Travel Document), în vederea întoarcerii în ţară, de către misiunile diplomatice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, care au o ambasadă sau un consulat general de carieră în Coasta de Fildeş.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă ca cetăţenii români care se află în Coasta de Fildeş să contacteze Ambasada României în Senegal pentru a anunţa prezenţa în regiune. Într-un asemenea context, este utilă transmiterea coordonatelor necesare pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

MAE atrage atenţia că prin Consulatul Onorific al României la Abidjan se poate acorda doar un sprijin limitat prin facilitarea comunicării în situaţii de urgenţă, prin contactele cu autorităţile locale. Consulatul onorific nu are calitatea de a emite documente de călătorie.

"Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, îşi asumă răspunderea integrală pentru faptele lor, iar ignorarea avertismentelor publice, de a nu se deplasa în Coasta de Fildeş, respectiv de a nu părăsi ţara, va conduce la suportarea integrală a consecinţelor unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse, iar în situaţii de conflicte armate quasi-inexistente", conchide MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici