Magda Matache: Cred că e foarte greu să fii o persoană de succes dacă vii dintr-o comunitate romă

Magda Matache, directorul executiv al Romani CRISS, consideră că este foarte greu să fii o persoană de succes dacă eşti femeie sau dacă vii dintr-o comunitate romă, apreciind totodată că sunt asemănări între comunitatea romilor şi problema femeilor din România.

472 afișări
Imaginea articolului Magda Matache: Cred că e foarte greu să fii o persoană de succes dacă vii dintr-o comunitate romă

Magda Matache: Cred că e foarte greu să fii o persoană de succes dacă vii dintr-o comunitate romă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

În conferinţa de lansare a campaniei de promovare a poveştilor de succes ale femeilor în cadrul proiectului european "Şanse egale pentru cariere de succes", organizată, miercuri, de către Agenţia Mediafax şi SIVECO, Magda Matache - alături de mai multe persoane, între care Andreea Paul şi Uca Marinescu - a vorbit despre carieră şi familie.

Cartea intitulată "Cariera - substantiv feminin" cuprinde interviurile a 32 de femei de succes.

"Cred că este evident pentru noi toţi că răspunsurile noastre cumva au venit ca urmare a experienţelor profesionale a părţilor, a relaţiei pe care o avem cu membrii familiilor noastre şi atunci poate că răspunsul meu are părţi legate de cum aş vedea eu femeia de succes. Cred că un cuvânt cheie în interviul respectiv este legat de mentalităţi şi, în opinia mea, la momentul acesta nu mă pot considera o femeie de succes în România. De altfel, sper ca în 20 de ani procentele românilor care cred despre noi că suntem infractori sau needucaţi să scadă şi doresc din tot sufletul ca eu să pot contribui alături de colegii mei la acest demers", a declarat, miercuri, Magda Matache, în ultimul său discurs din poziţia de director executiv al organizaţiei Romani CRISS, care militează pentru drepturile romilor.

În opinia Magdei Matache, este foarte greu să fii o persoană de succes dacă eşti femeie sau dacă vii dintr-o comunitate romă. Mai mult, spune Matache, în cazul unei femei rome, aceasta trebuie să facă faţă "şi uneia şi alteia" dintre situaţii.

"Eu cred că trebuie să schimbăm societatea, astfel încât ele să aibă şansele şi oportunităţile pe care le au bărbaţii şi să nu trebuiască ca niciuna dintre ele să demonstreze tot timpul că sunt mai bune sau să demonstreze că pot. Aici cred că sunt asemănările între comunitatea romilor şi problema femeilor din România. Noi tot timpul trebuie să demonstrăm şi asta probabil poate că a fost istoria mea personală", a susţinut Matache.

În acest context, Magda Matache a indicat prezenţa în sală a unei tinere despre care a spus că "vine tot dintr-o comunitate fracţională de romi şi că tot timpul trebuie să arate celorlalţi că ştie".

"La conferinţe tot timpul ne-au întrebat oamenii dacă vorbim engleză, dacă am fost la facultate şi a trebuit de fiecare dată să explicăm de ce şi cum. Sunt prejudecăţi de care ne lovim în fiecare zi, dar evident că unele dintre acestea provin din realitate", a mai spus Magda Matache.

Ea a vorbit, între altele, de lupta de convingere pe care organizaţia pe care a reprezentat-o a trebuit s-o ducă cu părinţii romi. "Am încercat cumva să îmbinăm activitatea din comunitatea de romi, unde de multe ori a trebuit să convingem părinţii să-şi trimită copiii la şcoală, alte ori a trebuit să convingem cadrele didactice că aceşti copii trebuie să înveţe în aceeaşi clasă cu cei neromi sau a trebuit să-i convingem că aşteptările pe care ei le au faţă de copii se vor transforma în viitor în performanţele copiilor. A trebuit de multe ori să mergem să abordăm politicienii şi aici cred că a fost marea provocare cel puţin din punctul meu de vedere. O femeie tânără de etnie romă în faţa unui număr de cinci miniştri şi parlamentari care le explică că discursul rasist nu ajută şi că un simplu cuvânt, dacă spui «ţigancă împuţită» astăzi la TV, s-ar putea ca mâine medicul din comunitatea X să spună acelaşi lucru unui copil rom", a explicat Matache.

Ea a mai vorbit de doza de neîncredere şi de scepticism, la care a trebuit să facă faţă interlocutorilor. "Dincolo de argumente trebuie să ai şi o anumită atitudine", a adăugat Magda Matache.

Matache a mai spus că s-au creat în societate anumite aşteptări şi anumite tipare, acesta fiind motivul pentru care îi place să creeze şi ea tipare.

"Mi-ar plăcea să cred că peste ani România va fi un loc în care valorile pe care le promovăm, diversitatea culturală care este foarte frumoasă, democraţia în sine să devină efectiv lucruri pe care le asculţi. Când mergi la muzeu, ghidul, românii să-ţi povestească despre istoria României care nu îi include doar pe români, este o istorie a unui spaţiu în care se află minorităţi frumoase, dar care nu a avut şansa să arate că pot să contribuie la o societate mai frumoasă. Asta cred că a fost o parte din experienţa pe care eu am avut-o la Romani Criss. Încerc să mă ţin cât mai departe de experienţele dureroase, asta pentru că pot crea un spaţiu trist şi, dimpotrivă, vreau să adresez un mesaj optimist", a subliniat Magda Matache.

Ea a recunoscut că includerea ei în proiectul MEDIAFAX şi SIVECO i-a dat ocazia ca alături de toate "doamnele" incluse în carte să discute despre schimbarea mentalităţilor.

"Şi eu chiar cred că cele mai multe dintre aceste doamne incluse în carte pot face acest demers. Şi am încrederea şi optimismul acesta, pentru că în ultimii 12 ani de când lucrez la Fundaţia Romani CRISS nu s-a întâmplat foarte des ca o femeie care a apărut în spaţiul public să aibă atitudini sau cuvinte discriminatorii la adresa comunităţii rome şi, pornind de la acest fapt, eu am încredere că vom încerca să schimbăm mentalităţi, dar şi realităţi în România. Şi mai am încrederea că toţi cei care au atins un copil rom sau care au stat într-o familie de romi în această ţară nu vor putea avea aceleaşi opinii şi aceleaşi păreri despre romi ca cele pe care le vedem în fiecare zi: «Romii sunt infractori şi nu vor să muncească»", a conchis Matache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici