MAI: 64 de incidente în campania electorală, majoritatea legate de distrugere de afişe electorale

De la începutul campaniei electorale au fost înregistrate 64 de incidente privind desfăşurarea acesteia, majoritatea fiind legate de distrugerea de afişe electorale, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

123 afișări
Imaginea articolului MAI: 64 de incidente în campania electorală, majoritatea legate de distrugere de afişe electorale

MAI: 64 de incidente în campania electorală, majoritatea legate de distrugere de afişe electorale (Imagine: Adri Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)

Oficialul MAI a declarat într-o conferinţă de presă că, până la jumătatea campaniei electorale, la nivel naţional au avut loc 64 de incidente, "în majoritatea cazurilor fiind vorba despre aspectele legate de afişajul electoral".

"Vorbim de 43 de situaţii de deteriorare a unor afişe sau bannere electorale sau de afişajul în anumite spaţii fără acordul proprietarului. Din acest punct de vedere, vă reamintesc că în localităţile unde este constituită, Poliţia Locală este cea care asigură integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal", a spus Monica Dajbog.

Surse din MAI au precizat pentru MEDIAFAX că între cele 64 de incidente se numără şi cel din comuna Nana, în judeţul Călăraşi, unde o femeie a fost bruscată de un bărbat, în timpul vizitei Elenei Udrea.

În ceea ce priveşte modul în care au fost sesizate incidentele electorale, 12 dintre acestea au fost anunţate prin numărul de urgenţă 112, 13 au fost semnalate de cetăţeni, iar trei de către birourile electorale. Alte 11 au fost sesizări din oficiu, 20 au fost incidente anunţate de către organizaţiile politice, iar cinci de către instituţii ale statului.

În acelaşi timp, Poliţia Română a deschis 17 dosare penale legate de modul în care se desfăşoară campania electorală şi au fost date 33 de amenzi, dintre care 26 cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European şi şapte pentru tulburarea liniştii publice. Valoarea totală a amenzilor aplicate până acum se ridică la 19.000 de lei.

"În 19 judeţe nu s-a înregistrat niciun incident electoral. Poliţia Română a fost sesizată de săvârşirea a 17 infracţiuni în legătură cu desfăşurarea campaniei electorale, în toate cazurile desfăşurându-se cercetări sub coordonarea Parchetului", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Ea a preciza că, până în prezent, în ţară s-au desfăşurat 428 de manifestări electorale, la care structurile Ministerului Afacerilor Interne au asigurat măsuri de ordine publică.

"Pentru perioada rămasă până la sfârşitul campaniei, Ministerul Afacerilor Interne, în special prin Poliţia şi Jandarmeria Română, va creşte gradul de vigilenţă, astfel încât aceste manifestări să se desfăşoare cu deplina respectare a prevederilor legale", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Monica Dajbog a adăugat că, din dispoziţia ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri sunt deja implicaţi în "asigurarea ordinii publice şi desfăşurarea scrutinului electoral în deplină legalitate".

Potrivit planului general de măsuri al Ministerului Afacerilor Interne, cele 18.532 de secţii de votare din toată ţara vor fi păzite de 30.000 de angajaţi ai MAI.

MAI a mai anunţat că a început tipărirea celor 20,4 milioane de buletine de vot, iar confecţionarea ştampilelor cu menţionarea "Votat" şi cele 17,7 milioane de timbre autocolante au fost deja confecţionate.

Totodată, începând din această săptămână va fi începută, la nivelul fiecărui judeţ, o campanie de informare a cetăţenilor, care constă în postarea a 20.000 de afişe tipărite gratuit la tipografia ministerului, cu mesajul "Votează legal".

Această situaţie a fost centralizată după ce ministrul Afacerilor Interne a dispus "o analiză de etapă cu toţi responsabilii din domeniul organizării alegerilor şi asigurării ordinii publice", potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici