Mai multe documente ale Ministerului Sănătăţii exceptate de la comunicare devin de interes public - proiect

Mai multe documente ale Ministerului Sănătăţii (MS), exceptate de la comunicare, devin de interes public şi pot fi comunicate la cerere, potrivit unui proiect de ordin de ministru, lansat luni în dezbatere publică.

177 afișări

Proiectul modifică Anexele nr. 2 şi 3 la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 964/2013 privind informaţiile exceptate de la comunicare, la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit proiectului au fost scoase din lista informaţiilor exceptate de la comunicare şi adăugate pe lista informaţiilor de interes public: registrul de înregistrare a avizelor şi autorizaţiilor emise în aplicarea legii, registrul de intrare-ieşire a corespondenţei, registrul ordinelor emise de Ministerul Sănătăţii şi referatele pentru aprobarea actelor normative. Astfel, acestea vor putea fi comunicate la cerere potrivit art. 6 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, dacă proiectul de ordin va fi adoptat.

Totodată, au fost scoase din lista informaţiilor exceptate de la comunicare şi listele de inventariere a bunurilor, procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, informaţiile şi documentele clasificate şi documentele ce pot fi considerate secrete de serviciu, fără a se regăsi însă pe lista informaţiilor de interes public în proiectul de ordin.

Potrivit proiectului, lista informaţiilor exceptate de la comunicare, pentru respectarea principiului confidenţialităţii, cuprinde: rapoartele de control şi audit, cu excepţia măsurilor şi a concluziilor acţiunilor de control/audit, ordinele sau circularele cu caracter intern emise de ministrul Sănătăţii care nu vizează aspecte financiare sau cu impact direct asupra cetăţenilor, sesizările şi documentele comisiei de disciplină, sesizările, reclamaţiile, petiţiile, corespondenţa scrisă cu instituţiile sau autorităţile publice interne şi internaţionale, fără acordul acestora, corespondenţa cu organizaţiile patronale şi sindicale, asociaţiile profesionale, fără acordul acestora, corespondenţa cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare, precum şi cu pacienţii, fără acordul acestora, conţinutul dosarelor privind litigiile în care instituţia este implicată şi numele consilierilor juridici care susţin interesele Ministerului Sănătăţii, documentele a căror comunicare publică poate afecta principiul liberei concurenţe sau care pot influenţa dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată, planul privind controalele tematice, planul de audit, informaţii cu privire la datele personale (Nume, Prenume, CNP, adresa) din ştatele de funcţii şi ştatele de plată, informaţii cu privire la datele personale, potrivit legii, şi informaţiile individuale privind sănătatea cetăţenilor, deţinute de către Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici