Mai multe şcoli şi grădiniţe din Miercurea Ciuc primesc căldură după ce temperaturile au scăzut

Mai multe şcoli şi grădiniţe din Miercurea Ciuc beneficiază, de miercuri, de încălzire, după ce temperaturile au scăzut foarte mult în ultimele zile, iar de joi se va furniza agent termic şi în spitalele din localitate.

164 afișări
Imaginea articolului Mai multe şcoli şi grădiniţe din Miercurea Ciuc primesc căldură după ce temperaturile au scăzut

Mai multe şcoli şi grădiniţe din Miercurea Ciuc primesc căldură după ce temperaturile au scăzut (Imagine: Shutterstock)

"Am început, ieri (marţi - n.r.) cu o creşă şi astăzi (miercuri - n.r.) am dat căldură la şcolile şi grădiniţele care au solicitat în scris acest lucru, iar de mâine (n.r. - joi) pornim încălzirea şi la clădirile care aparţin Spitalului Judeţean de Urgenţă", a declarat, miercuri, directorul Societăţii de Gospodărire (GOSCOM) a municipiului Miercurea Ciuc, Ana Fekete.

Potrivit acesteia, din partea asociaţiilor de locatari din oraş nu există nicio solicitare până în prezent, acestea amânând pe cât posibil să ceară încălzirea apartamentelor din blocuri din cauza facturilor mari la întreţinere.

Fekete a precizat că, de regulă, societarea aşteaptă să fie solicitată încălzirea de către asociaţiile de proprietari, dar, dacă media temperaturilor diurne şi nocturne scade sub 10 grade Celsius timp de trei zile, consecutiv, furnizarea agentului termic se va face din oficiu, pe baza reglementărilor legale în vigoare, sistemul fiind pregătit.

Ana Fekete a subliniat că, în acest sezon, costul gigacaloriei este mai mic cu aproximativ 30 de lei în Miercurea Ciuc decât în sezonul trecut.

"Pentru că folosim centrale pe peleţi şi co-generare într-un cartier din municipiu, în sezonul actual, costul unei gigacalorii pentru populaţie este de 304,54 de lei cu TVA, faţă de 335 de lei în sezonul trecut, iar în cazul agenţilor economici preţul a scăzut este de la 415,4 lei la 386,32 în prezent", a explicat aceasta.

Chiar şi în aceste condiţii, foarte multe persoane continuă să se debranşeze de la sistemul centralizat.

Directorul GOSCOM a afirmat că numărul cererilor depuse în acest an este de 821, în realitate existând mult mai mulţi proprietari de apartamente care s-au debranşat fără să anunţe furnizorul de apă caldă şi încălzire.

Astfel, anul trecut, în septembrie, numărul apartamentelor din Miercurea Ciuc racordate la sistemul centralizat de încălzire depăşea 6.200, iar în prezent numărul consumatorilor branşaţi este de aproximativ 4.800.

În municipiul reşedinţă al judeţului Harghita, temperaturile au coborât, la jumătatea lunii septembrie, până la minus 3,1 grade Celsius, iar de atunci, chiar dacă minimele înregistrate au fost pozitive, nopţile şi dimineţile au fost foarte reci.

Potrivit meteorologilor, marţi şi miercuri, valorile termice maxime nu au depăşit în Miercurea Ciuc 13 grade Celsius, iar joi dimineaţă sunt prognozate temperaturi de minus 3 grade Celsius în depresiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici