Maior: Nu există în acest moment o ameninţare teroristă explicită la adresa teritoriului României

Directorul SRI, George Maior, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, că Serviciul estimează, pe termen mediu şi lung, o creştere graduală a pericolului terorist, el subliniind însă românii nu au de ce să se teamă în acest moment de o ameninţare explicită în domeniu.

294 afișări
Imaginea articolului Maior: Nu există în acest moment o ameninţare teroristă explicită la adresa teritoriului României

Maior: Nu există în acest moment o ameninţare teroristă explicită la adresa teritoriului României (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Răspunzând unei întrebări, Maior a afirmat că dezvoltările strategice, începând cu intrarea României în NATO, amplasarea scutului antirachetă, prezenţa unor facilităţi militare americane pe teritoriul României, participarea cu militari în Afganistan, prezintă şi riscuri, pe care Serviciul le analizează permanent.

"În mod clar şi evident prezintă, dincolo de aspectele de securitate pe care le furnizează aceste evoluţii, şi anumite riscuri, pe care Serviciul le are în vedere, riscuri pe care le analizăm permanent, cotidian, aş spune, informaţii pe care le culegem şi, din perspectiva duratei pe termen mediu şi lung, estimăm o intensificare, o creştere graduală a pericolului terorist", a spus el la emisiunea "După 20 de ani".

Directorul SRI a subliniat că este vorba de o perspectivă pe termen mediu şi lung şi că românii nu au de ce să se teamă în acest moment de o ameninţare explicită în acest domeniu.

Întrebat dacă au fost dejucate atentate teroriste pe teritoriul României, Maior a menţionat că au fost demantelate celule care aveau un potenţial operaţional important chiar şi pe teritoriul ţării. "Şi, din acest punct de vedere, aş vrea să menţionez că, chiar dacă nu există o ameninţare explicită şi directă, în acest moment, teroristă, la adresa teritoriului României, asemenea acţiuni - unele cu caracter preventiv şi sper că cele mai multe cu caracter preventiv şi pe viitor - au rolul de a asigura securitatea cetăţenilor României şi a aliaţilor noştri europeni şi euro-atlantici pe acest palier", a continuat el.

Chestionat dacă au fost dintre acestea şi celule al-Qaida care aveau activitate pe teritoriul României, directorul SRI a răspuns: "Cu ramificaţii şi spre această organizaţie".

El a subliniat cooperarea permanentă externă a SRI cu alte servicii de informaţii. "Informaţii provenind de la Servicul Român de Informaţii au condus şi la asemenea demantelări de celule sau chiar preveniri de acţiuni mai ostile pe teritoriul altor state", a adăugat Maior.

Directorul SRI a mai spus că anul trecut au fost expulzate cinci persoane provenind din Afganistan care intenţionau să desfăşoare activităţi teroriste într-un stat european. "Au fost expulzate din România pe baza contribuţiei Serviciului, în cooperare cu un alt serviciu european important", a precizat el.

De asemenea, George Maior a fost întrebat dacă a schimbat ceva eliminarea lui Osama bin Laden în rangul ameninţărilor prezente pe teritoriul României, eventual cu expunere către alte state. "Fără îndoială, din punct de vedere al impactului internaţional, acest eveniment a generat o anumită schimbare în ceea ce priveşte structurarea principalei organizaţii teroriste cu care ne confruntăm în plan global, al-Qaida. Acest vid de putere lăsat de bin Laden vom vedea cum va fi structurat în ierarhia organizaţiei şi ce potenţial va avea organizaţia din punct de vedere operativ. Există o atenţie sporită din partea multor state (...) Există o alertă mai sporită şi în cooperarea între servicii şi în atenţia pe care o acordăm fenomenului după acest eveniment", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici